7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Μενέντεζ σε Μητσοτάκη: Ηγετικός o ρόλος της Ελλάδας - Σημαντικό που δεν χάθηκαν ζωές στις πυρκαγιές

Μενέντεζ σε Μητσοτάκη: Ηγετικός o ρόλος της Ελλάδας - Σημαντικό που δεν χάθηκαν ζωές στις πυρκαγιές

Στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας που διαδραματίζει στην εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας αλλά και στα ζητήματα  των ημερών, όπως η Κλιματική Αλλαγή αναφέρθηκε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο κ. Μενέντεζ είπε ότι εκτιμά τον ηγετικό του ρόλο και το πως ανταποκρίθηκε στην πρόκληση των πυρκαγιών και σημείωσε ότι κατανοεί ότι η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό.

«Η απώλεια της περιουσίας προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά οι ανθρώπινες ζωές είναι ό,τι πιο σημαντικό» δήλωσε ο πρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με την εμπειρία που έχει από τις μεγάλες φωτιές στην Αμερική.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ  που του έδωσε όταν ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του νόμου East Med Act καθώς η Ελλάδα αποτελεί κύριο παράγοντα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην Κλιματική Αλλαγή σημειώνοντας ότι είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Ελλάδα.

«Επομένως, εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το πεδίο και, τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τις χώρες μας, που αποτελεί και μια ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διεθνώς και αναφέρομαι και στα ζητήματα δημοκρατίας που έχουν ιδιαίτερη σημασία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Γερουσιαστή σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Ανυπομονούμε πραγματικά για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία - ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός. 

Κατά τη συνάντηση με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ ο Πρωθυπουργός προέβη σε επισκόπηση των άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ και συζήτησε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν.

Κοινή υπήρξε η διαπίστωση περί του υψηλότατου επιπέδου των σχέσεων Αθήνας - Ουάσιγκτον, όπως επίσης και περί των ακόμα μεγαλύτερων δυνατοτήτων για συνεχή επέκταση και εμβάθυνσή τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Διαβάστε ακόμα:

Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, το τετ α τετ με Μενέντεζ ενοχλεί την Άγκυρα