Μενδώνη: Προτεραιότητα η σύνδεση της Άνω και Κάτω Πόλης της Μονεμβασίας

Μενδώνη: Προτεραιότητα η σύνδεση της Άνω και Κάτω Πόλης της Μονεμβασίας

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας στην 23η Ιουλίου 1821, παρευρέθη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο τα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στην Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 1703 με δαπάνες του ιατροφιλόσοφου Ανδρέα Λικινίου. Το χρονικό διάστημα 1829-1830 στέγασε το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Μονεμβασίας και από το 1839 μέχρι περίπου τα μέσα του 20ου αιώνα το Δημοτικό Σχολείο Μονεμβασίας. Έκτοτε ο Ναός παρέμενε κλειστός. Οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσής του πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Μονεμβασία, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη και συζήτησαν, τη διαδικασία κατασκευής αναβατορίου στη Μονεμβασία, που θα ενώνει την Κάτω Πόλη με την Άνω Πόλη και το Ναό της Αγίας Σοφίας.

Η κατασκευή του αναβατορίου αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και για το δήμο Μονεμβασίας καθώς με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνει, όχι μόνο την ευκολότερη πρόσβαση στην Άνω Πόλη και στο Ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά θα επιτρέψει σε ΑμεΑ και γενικά σε εμποδιζόμενα άτομα να προσεγγίσουν αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Εφόρου Αρχαιοτήτων Λακωνίας, Ευαγγελίας Πάντου.

Το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήθηκε με τον δήμαρχο ήταν η μετατροπή της οικίας Ρίτσου, η οποία προσφάτως αγοράστηκε από τον δήμο Μονεμβασίας, σε μουσείο αφιερωμένο στον ποιητή.

Η Λίνα Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στην οικία Ρίτσου συνοδευόμενη από τον δήμαρχο και τους αρμόδιους δημοτικούς παράγοντες και αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μονεμβασίας, προκειμένου να εκπονηθούν οι αναγκαίες μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες και οι εν γένει εργασίες διαμόρφωσης της οικίας Ρίτσου και μετατροπής του σε μουσείο.

Το τρίτο θέμα, το οποίο απασχόλησε τον δήμαρχο και την Υπουργό, ήταν το έργο το οποίο προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορά στον φωτισμό του βράχου της Μονεμβασίας. Και για το έργο αυτό θα συνταχθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία χρηματοδοτεί το σύνολο του έργου, ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, και του δήμου Μονεμβασίας.

Το τελευταίο θέμα το οποίο εθίγη, ήταν το πρόβλημα, το οποίο παρουσιάζουν τα εξωτερικά τείχη της Μονεμβασίας, στην Άνω Πόλη. Η Υπουργός έδωσε οδηγίες στην κ. Πάντου να προχωρήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το έργο της «Αποκατάστασης και ανάδειξης του νότιου υποθαλάσσιου τείχους και του νοτιοδυτικού προμαχώνα στην Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας» αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις από τους εθνικούς πόρους του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στα πλαίσια της επίσκεψης της η Υπουργός διενήργησε αυτοψία συνοδευόμενη από τον π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, την Ε. Πάντου και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου στο συγκρότημα του Ι. Ν. του Ελκομένου Χριστού στην Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της «Αποκατάστασης και ανάδειξης του εκκλησιαστικού συγκροτήματος», το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης, έρχονται στο φως και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πρωιμότερες φάσεις του οικοδομικού συγκροτήματος. Το έργο ολοκληρώνεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων του.