Μείζον ζήτημα η ασθένεια του Ντ. Τραμπ, 32 μέρες πριν τις εκλογές

Μείζον ζήτημα η ασθένεια του Ντ. Τραμπ, 32 μέρες πριν τις εκλογές

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται 32 μέρες πριν τις κάλπες, η είδηση ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, γεννά ερωτήματα για το αν θα επηρεαστεί η υγεία του και κατά συνέπεια η εκλογική διαδικασία. 

Ο γιατρός της αμερικανικής προεδρίας, Σον Κόνλεϊ διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος ο οποίος υποβάθμιζε για καιρό την σοβαρότητα του ιού, "είναι καλά" και θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, ενώ σημείωσε πως θα "συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του" κανονικά, εξ αποστάσεως.

Ως γνωστόν, ο Τραμπ έχει επικριθεί έντονα για τη στάση του απέναντι στις προστατευτικές μάσκες και την αποτελεσματικότητά τους, ενώ εμφανιζόμενος στο ντιμπέιτ της περασμένης Τρίτης, έβγαλε μια μάσκα από την τσέπη του και τόνισε πως φοράει μόνο όταν χρειάζεται, κατηγορώντας παράλληλα τον Τζο Μπάιντεν που τις φορά συστηματικά.

Ήδη όμως τα αμερικανικά μέσα εγείρουν αρκετά ζητήματα όπως και ερωτήματα. Το πρακτορείο Associated Press για παράδειγμα κάνει λόγο για διάγνωση με "δυνητικά αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι θεωρητικά ο Λευκός Οίκος είναι από τα καλύτερα προστατευμένα μέρη στις ΗΠΑ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Νew York Times, η "περιπέτεια" του Τραμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει άμεσες δυσκολίες τόσο στον ίδιο όσο και στην εκστρατεία του. Αρχικά, ο Τραμπ είναι 74 ετών, γεγονός που τον κατατάσσει αυτόματα στις λεγόμενες ομάδες "υψηλού κινδύνου" σύμφωνα με το αμερικανικό CDC. Παράλληλα όμως έχει χαρακτηριστεί από τους γιατρούς του "υπέρβαρος", ένα ακόμα αρνητικό χαρακτηριστικό για όσους νόσους από κορονοϊό.

Στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση του Τραμπ, θα μπορούσε να μεταβιβάσει προσωρινά την εξουσία στον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, με βάση την 25η Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος, κάτι που έχει συμβεί μόνο τρεις φορές στην ιστορία (για θέματα υγείας και πάλι) επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους του νεώτερου

"Αν αυτό συμβεί τότε θα εγερθούν σίγουρα ερωτήματα σχετικά με το αν πρέπει να παραμείνει στην κούρσα των εκλογών", σχολιάζει η εφημερίδα New York Times.

Σε αυτή τη περίπτωση η ευθύνη πέφτει στα 168 μέλη της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν για έναν υποψήφιο. Εν τούτοις, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Ήδη εκατομμύρια ψηφοδέλτια έχουν αποσταλεί με το όνομα των Τραμπ-Πενς. 

Στο "καλό σενάριο" στο οποίο ο Τραμπ, παραμένει ασυμπτωματικός, θα πρέπει να είναι απομονωμένος στον Λευκό Οίκο για άγνωστο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι θα χρειασθεί να ακυρωθούν κάποιες εκδηλώσεις τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το πιο πιθανό είναι να ματαιωθεί και το επόμενο ντιμπέιτ με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, που είχε προγραμματισθεί για τις 15 Οκτωβρίου στο Μαϊάμι.

Ακόμη και αν ο Τραμπ βγει αρνητικός σε 14 ημέρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε τρεις πολιτείες κλειδιά – Ουισκόνσιν, Φλόριντα και Αριζόνα.