Μείωση της θνητότητας στις ΜΕΘ τους τελευταίους μήνες της πανδημίας

Μείωση της θνητότητας στις ΜΕΘ τους τελευταίους μήνες της πανδημίας

Έρευνα έδειξε ότι η βελτίωση της παρεχόμενης νοσοκομειακής περίθαλψης μείωσε το ποσοστό θνητότητας στις μονάδες εντατικής θεραπείας, κατά ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες της πανδημίας. Ωστόσο, αυτός ο ρυθμός προόδου δείχνει πλέον να μειώνεται και ενδέχεται να παραμείνει στάσιμος.

Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι η θνητότητα των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε στο 36% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση των ίδιων συντακτών που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η θνητότητα των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας παγκοσμίως μειώθηκε από σχεδόν 60% στα τέλη Μαρτίου 2020 στο 42% στο τέλος Μαΐου του 2020.

Οι δύο αυτές έρευνες, που διεξήχθησαν από τον αναισθησιολόγο Τιμ Κουκ και Βρετανούς συνεργάτες του, αποτελούν ουσιαστικά “μετα-αναλύσεις” οι οποίες συνέθεσαν στοιχεία από πολλές έρευνες. Οι συντάκτες χρησιμοποίησαν στοιχεία από 52 έρευνες που αφορούσαν 43.128 ασθενείς και προέρχονταν από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα – περιοχές που είχαν εξεταστεί και στην προηγούμενη μετα-ανάλυση -, αλλά και από τη Μέση Ανατολή, τη νότια Ασία και την Αυστραλία.

“Αφού η πρώτη μας μετα-ανάλυση πέρυσι έδειξε μεγάλη μείωση της θνητότητας ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας από τον Μάρτιο ως τον Μάιο του 2020, η νέα ανάλυση δείχνει ότι η μείωση αυτή της θνητότητας φάνηκε να σταθεροποιείται ή να φτάνει στο ανώτατο όριό της μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου του 2020”, ανέφεραν οι συντάκτες.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι γνώσεις σχετικά με το ποιες θεραπείες έχουν αποτέλεσμα και ποιες όχι έχουν αυξηθεί. Για παράδειγμα, στεροειδή (όπως η δεξαμεθαζόνη) μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο ή βρίσκονται στον αναπνευστήρα προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Επίσης, έχει αλλάξει σταδιακά η χορήγηση οξυγόνου και η αντιμετώπιση των θρομβώσεων στο αίμα σε ασθενείς με Covid-19. Τέλος, οι συντάκτες αναρωτιούνται για τις πιθανές επιπτώσεις των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στους ασθενείς στις εντατικές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Anesthesia.