Μείωση συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις

Μείωση συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια καθώς επιθυμεί μέχρι το τέλος του πρώτο τετραμήνου να υπάρχουν απτά αποτελέσματα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Μπορεί να υπάρχει η ψυχολογία», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς «αλλά θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση με ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των μέτρων που θα φέρουν ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία». Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από την υπόσχεση ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό.

Στο οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» σενάρια για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, με στόχο να γίνουν ανταγωνιστικές στην Ε.Ε. αλλά και για να πείσουν όσες βρίσκονται στο εξωτερικό να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα.  Η μείωση της φορολογίας αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών βρίσκεται στο τραπέζι για το 2020, και μάλιστα δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν στο πρώτο τρίμηνο του έτους, προκειμένου οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν το επόμενο έτος πώς θα φορολογηθούν, ώστε να προχωρήσουν στον δικό τους σχεδιασμό είτε αυτός είναι αύξηση των θέσεων εργασίας είτε του πάγιου εξοπλισμού, είτε ακόμα και αυξήσεις στους εργαζομένους.

Τα σενάρια που επεξεργάζονται προβλέπουν:

α) Το πρώτο και βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% για τη χρήση του 2020. Το κόστος του μέτρου το οποίο ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του 2021. Η νέα μείωση, μετά από αυτήν που ψηφίσθηκε τις προηγούμενες μέρες και προβλέπει συντελεστή 24% από 28% για τα κέρδη του τρέχοντος έτους, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναγκάζονταν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές να δίνουν στο κράτος το 55% των κερδών τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) από 35,2% που ήταν μέχρι πριν από μερικές μέρες, μειώνεται στο 27,8% για το 2019 και στο 24% το 2020. Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί την Ελλάδα στις χώρες με συντελεστή (κερδών και μερισμάτων) μικρότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Με βάση τις αλλαγές που έγιναν, μία επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 100.000 ευρώ πλήρωσε για τα κέρδη του 2018 φόρο 28.000 ευρώ, για τα κέρδη του 2019 θα πληρώσει 24.000 ευρώ και για τα κέρδη του 2020, φόρο ύψους 20.000 ευρώ. Δηλαδή ο φόρος θα περιορισθεί κατά 28,5%.

β) Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες φθάνουν ακόμα και το 40,5% επί του μισθού. Το μέτρο είναι επωφελές για τις μεγάλες επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, καθώς μειώνονται σημαντικά οι εργοδοτικές εισφορές και αυξάνονται τα κέρδη της επιχείρησης. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και οι περισσότερες στην Ελλάδα, αυξάνονται μεν τα φορολογικά κέρδη για τις επιχειρήσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας ο τελικός φόρος δεν μειώνεται σημαντικά.