Μείωση 27% σε κλοπές και διαρρήξεις, 30% σε ληστείες στο κέντρο της Αθήνας

Μείωση 27% σε κλοπές και διαρρήξεις, 30% σε ληστείες στο κέντρο της Αθήνας

Μείωση κατά 27% παρουσιάζουν κλοπές και διαρρήξεις έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά 27% και 30% οι ληστείες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, δηλαδή στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα των δύο τελευταίων ετών προ κορονοϊού, σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική κάμψη της χαμηλής εγκληματικότητας, δηλαδή αυτής που απασχολεί τα νοικοκυριά, όπως είναι οι διαρρήξεις, ληστείες, εισβολές σε σπίτια. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται ότι οι εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις είναι μια γνωστή και εδραιωμένη αστυνομική πρακτική σε όλα τα προηγμένα αστυνομικά σώματα της δύσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι αστυνομίες της ΝέαςΥόρκης, του Σικάγο, του Λος Άντζελες, αλλά και ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία και η Ιταλία σε χρόνο και τόπο που εναλλάσσεται και δεν ανακοινώνεται, προχωρούν σε δράσεις κατά της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητα και αποκαθιστούν το αίσθημα ασφάλειας στον μέσο πολίτη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις με βασικό στοιχείο τον αιφνιδιασμό καθιστούν τις εγκληματικές πράξεις υψηλού ρίσκου και εντάσσονται στη στρατηγική της ΕΛΑΣ για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, που περιλαμβάνει ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για κάθε γεωγραφική περιοχή ή πεδίο παράνομης δραστηριότητας. Για τον λόγο αυτό, α συνεχιστούν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί, σε κάθε περιοχή του Λεκανοπεδίου, όπου απαιτείται.