Μειώσεις φόρων, κίνητρα σε νέους και προστασία από την ακρίβεια

Μειώσεις φόρων, κίνητρα σε νέους και προστασία από την ακρίβεια

Ένα γενναίο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νέων, της μεσαίας τάξης και της πραγματικής οικονομίας, αλλά και μέτρα προστασίας κατά της ακρίβειας, θα περιλαμβάνει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ. Κεντρική θέση στην ομιλία, εκτός από τα μέτρα ανάκαμψης γενικότερα της οικονομίας, θα έχει ένα ειδικό πακέτο ενίσχυσης των νέων ενώ στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα όπως μπόνους σε επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νέους ηλικίας 18-29 ετών, δωροκάρτα για όσους εμβολιάζονται από την ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών.

Στόχος είναι στη ΔΕΘ, με επίκεντρο την οικονομία, να παρουσιαστεί ένας «οδικός χάρτης» μέχρι τις εκλογές, σε όλα τα επίπεδα που απασχολούν τους πολίτες μετά και τις ανατροπές που επέβαλε η πανδημία, τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις «περιπέτειες» του ανασχηματισμού, αλλά και την καλή τουριστική σοδειά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το στίγμα μιας πολιτικής η οποία θα έχει αφενός με το βλέμμα στραμμένο στους ευάλωτους πολίτες και τη μεσσία τάξη, αφετέρου θα δίνει έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η διατήρηση στο «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά 3%, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22%, από 24%, καθώς και μείωση στο μισό του φόρου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων. 

Την ίδια στιγμή ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ ενώ πιθανή θεωρείται επέκταση της μείωσης και σε άλλα προϊόντα. Ανακοινώσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται επίσης να συμπεριλαμβάνονται στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Με δεδομένη την πίεση που θα ασκηθεί στα νοικοκυριά από τις αυξήσεις στην ενέργεια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την αυριανή ομιλία του ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αναφερθεί σε διεύρυνσης  του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Στο ίδιο πλαίσιο δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση του ορίου και των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.