Μεγάλος κίνδυνος από την Covid, αμελητέος από το εμβόλιο
Θρομβώσεις

Μεγάλος κίνδυνος από την Covid, αμελητέος από το εμβόλιο

Στον απόηχο της απόφασης του ΕΜΑ -πως τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι μακράν περισσότερα από τους κινδύνους- και μετά την απόφαση της Εθνικής επιτροπής Εμβολιασμών πως το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών, όπως και στη Μ. Βρετανία, εξακολουθούν να υπάρχουν σκεπτικιστές που διστάζουν να εμβολιαστούν. Σαν επιχείρημα προβάλουν τη φράση, «οι θρομβώσεις είναι μια σπάνια παρενέργεια, αν όμως τύχει σε μένα;».

Σε αυτά τα απολύτως δικαιολογημένα ερωτήματα, την απάντηση δίνουν τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία για τον κίνδυνο των θρομβώσεων από την λοίμωξη Covid και από τα εμβόλια, που παραθέτει στο Liberal η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του ΚΕΣΥ. Η πλάστιγγα γέρνει ξεκάθαρα προς την ασφάλεια των εμβολίων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ευρήματα, σε 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί, καταγράφηκαν 222 περιστατικά θρομβώσεων, δηλαδή ποσοστό στατιστικά ασήμαντο καθώς βγαίνει υπερβολικά μικρό.

Στην πράξη ο κίδνυνος είναι στατιστικά αμελητέος για τις σπάνιες θρομβώσεις που παρατηρούνται σε εγκέφαλο ή σπλάχνα, μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτές τις 222 περιπτώσεις, οι 169 ήταν θρομβώσεις των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και οι 53 ήταν σπλαχνικές με θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων) και πιθανή αιμορραγία.

Κινδυνεύουν με θρόμβωση το 40% των ασθενών με Covid

Στον αντίποδα, το 40% των ασθενών με λοίμωξη Covid κινδυνεύουν από θρομβώσεις, που μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή σε διάφορα όργανα, από τους πνεύμονες και την καρδιά, έως τον εγκέφαλο κι αλλού.

Σε 135.755.388 κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, στους ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία, το 40% παρουσίασε θρόμβους. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό από τους 2.934.236 θανάτους που έχουν καταγραφεί διεθνώς από covid οφείλεται σε θρόμβωση. Επιπλέον, η νόσος COVID-19 αυξάνει από 30 ως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου. Άρα ο κίνδυνος είναι ασύμμετρα μεγαλύτερος στην λοίμωξη Covid, σε σχέση με την αμελητέα πιθανότητα να εμφανιστεί ως σπάνια παρενέργεια του εμβολίου.

Σε ότι αφορά την θρομβοπενία, μια επίσης σπάνια παρενέργεια που έχει συνδεθεί και με άλλα εμβόλια (της γρίπης, της ηπατίτιδας Α), τα διεθνή δεδομένα δείχνουν πως  η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων διαμορφώνεται σε 1,5 θανάτους προς 1.000.000 δόσεις.

Η έκβαση των περιπτώσεων αυτών αναμένεται να βελτιωθεί με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπισή τους. Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη: Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η συχνότητα θανάτου είναι 23 ως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ως 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών, και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία.

Η αλήθεια των αριθμών, στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, από την αρχή της πανδημίας έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερες από 288.230 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό και 8.680 θάνατοι. Στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.352.770 πολίτες με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου και περισσότεροι από 705.000 με δύο δόσεις εμβολίου.

Σε ό,τι αφορά την αναλογία των εμβολίων έχουν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca.

Μέχρι στιγμής, έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ μια περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και η οποία έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον ΕΜΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό περιστατικών θρόμβωσης από το εμβόλιο είναι στατιστικά ασήμαντο και ο κίνδυνος στατιστικά αμελητέος.

Πλέον με τη νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίξει σε όλες τις ηλικίες άνω των 30 ετών η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για εμβολιασμό στην πλατφόρμα, προκειμένου να διατίθενται τα εμβόλια της AstraZeneca από τα ραντεβού που δεν πραγματοποιούνται.