Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για το «μπλόκο» του Facebook στα ΜΜΕ της Αυστραλίας

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για το «μπλόκο» του Facebook στα ΜΜΕ της Αυστραλίας

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από πολίτες, πολιτικούς και οργανώσεις στην Αυστραλία έπειτα από την απόφαση του Facebook να "κόψει" τη διακίνηση και επαναδημοσίευση δημοσιογραφικού περιεχόμενου από τους χρήστες του.

O τεχνολογικός κολοσσός προχώρησε σε αυτή την ενέργεια αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που θα επιβάλει στις διαδικτυακές πλατφόρμες φόρο για το δημοσιογραφικό υλικό που διακινείται μέσω αυτών.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας «δεν θα τρομοκρατηθεί» από το Facebook δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος υποστήριξε ότι η κίνηση είναι «εχθρική», αλαζονική και απογοητευτική, ειδικά την ώρα που η Google, την οποία επίσης στοχεύει το νομοσχέδιο έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τρεις από τους μεγαλύτερους ενημερωτικούς ομίλους της χώρας. 

Ο Σκοτ Μόρισον σημείωσε ότι μπορεί οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να συμβάλλουν στην αλλαγή του κόσμου, αλλά αυτό δεν τους επιτρέπει να τον κυβερνήσουν. Επίσης, ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τους ηγέτες και άλλων χωρών για να συντονιστούν έναντι αυτού του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας η απαγόρευση μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην κοινωνία, καθώς περίπου 17 εκατομμύρια Αυστραλοί επισκέπτονται κάθε μήνα τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των πολιτών που ενημερώνονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου.

Ο πρωθυπουργός της Δυτικής Αυστραλίας, Μαρκ ΜακΓκάουαν, κατηγόρησε το Facebook ότι δρα σαν «Βορειοκορεάτης δικτάτορας», ενώ η οργάνωση Human Rights Watch στην Αυστραλία υποστήριξε ότι η λογοκρισία που επιβάλλει η πλατφόρμα είναι «επικίνδυνη»: «Το μπλόκο σε ζωτικές πληροφορίες για μια ολόκληρη χώρα μέσα στη νύχτα συνιστά ασυνειδησία», τόνισε.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανώσεις κατά της ενδοοικογενειακής  έπεσαν επίσης θύματα της προσπάθειας της κίνησης αυτής του Facebook. 

«Χάσαμε τη σελίδα μας - όλες οι δημοσιεύσεις μας μόλις εξαφανίστηκαν», δήλωσε η Τζάνετ Σόντερς, διευθύνων σύμβουλος της Hobart Women's Shelter, στους Financial Times.

Οργισμένοι είναι και οι πολίτες, που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πηγές τους. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό που συνέβη εν μέσω πανδημίας είναι αδιανόητο, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει αιτία για να κλείσουν τον λογαριασμό τους στο Facebook.

AP Photo/Rick Rycroft