Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Στάχτη 22.680 στρέμματα

Μεγάλη οικολογική καταστροφή στην Εύβοια - Στάχτη 22.680 στρέμματα

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία ωστόσο παραμένει επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) έχουν γίνει στάχτη στον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια από τη φωτιά, μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου, και σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση της καταστροφής θα είναι μεγαλύτερη.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, αεροσκάφη που επιχειρούσαν στο σημείο έκαναν από μία ακόμη ρίψη προληπτικά. Στο εσωτερικό της χαράδρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής θα χρειαστούν μέρες ακόμη μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν συνεχώς εναέρια μέσα, καθώς και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

ΦΩΤΙΑ

ΦΩΤΙΑ6

Συνεχίζει να καίει η φωτιά

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση χθες ήταν σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά.

Εκατοντάδες πυροσβέστες, ενισχυμένοι και από δυνάμεις του στρατού και εθελοντές παραμένουν στην περιοχή, ενώ η προσπάθεια να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες για την προστασία των οικισμών απέδωσε. Επί ώρες, βαριά μηχανήματα έργων άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες ανάμεσα στην περιοχή που βρισκόταν κοντά στα πύρινα μέτωπα και τους οικισμούς, ώστε η φωτιά να σταματούσε εκεί.


ΦΩΤΙΑ2

Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν τη δημιουργία μετώπων δίνοντας μεγάλη μάχη χθες σε καταφύγιο ζώων, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας είχε πέσει στα πεζοπόρα τμήματα.

ΦΩΤΙΑ7

Πλέον, στο επίκεντρο μπαίνει η έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και ήδη το τμήμα διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής λαμβάνει καταθέσεις, κάνει αυτοψίες και αξιολογεί μαρτυρίες και ευρήματα για να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για την αιτία της πυρκαγιάς που έκαψε -ξανά- την Εύβοια.