Μεγάλη μεταβλητότητα στο κλείσιμο Μαρτίου και 3μήνου στο ΧΑ

Μεγάλη μεταβλητότητα στο κλείσιμο Μαρτίου και 3μήνου στο ΧΑ

Η απώλεια των αρχικών κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και η ευρύτερη ανασφάλεια και ανησυχία, άλλαξε την εικόνα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχασε όλα τα αρχικά του κέρδη που έφταναν στο +4,27%, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε πωλήσεις λίγο μετά τις 15:00 μ.μ. στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου.

Τόσο ο Μάρτιος όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2020 φεύγουν αφήνοντας τεράστιες «πληγές» στο ελληνικό χρηματιστήριο που μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις έχασε όχι μόνο όλα τα κέρδη από το ράλι του 2019, αλλά επέστρεψε και σε χαμηλά 4ετίας, που ουσιαστικά είναι νέα ιστορικά χαμηλά, αν συνεκτιμηθούν τα reverse split, οι αυξήσεις κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα.

Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει μια προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης και μερικής τακτοποίησης των πρότερων ακροτήτων, που έφεραν σε νέα ιστορικά χαμηλά σύσσωμο τον τραπεζικό κλάδο και σε χαμηλά πολλών ετών κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας.

Επόμενο… στοίχημα για τις αγορές και το Χ.Α., είναι να δείξουν αν έχουν δει τα χαμηλά τους μετά το πρόσφατο πρωτοφανές σοκ λόγω του κορονοϊού, ή αν θα υπάρξει νέο κύμα αρνητικής προεξόφλησης μέσα στο Απρίλιο.

Πάντως, η κατάσταση στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη και στο άμεσο μέλλον θα γίνει δυσκολότερη, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι κλάδοι σταματούν – προσωρινά – τη λειτουργία τους, όπως ο κλάδος του χάλυβα στα εργοστάσια του ομίλου Viohalco.

Παράλληλα, εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό, που βλέπει μάλλον να χάνεται σχεδόν ολοσχερώς η φετινή χρονιά, ασχέτως με το αν θα «λυθεί» η καραντίνα το επόμενο δίμηνο.

Μέσα σ’ αυτό το δύσκολα αναγνώσιμο περιβάλλον, σοβαρά νέα κεφάλαια δεν εισρέουν στην αγορά, αλλά γίνονται μόνο βραχυχρόνιας στόχευσης πονταρίσματα, σε μετοχές που είχαν κυλήσει σε ακραία υποτιμημένα επίπεδα. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε τεράστιο πλήγμα, υπερβάλλοντας κατά πολύ στην πτώση των υπολοίπων αγορών το πρώτο τρίμηνο.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 558 μονάδες με οριακή άνοδο, ενώ λίγο πρωτύτερα έφτασε να υποχωρεί έως 0,29%. Θυμίζουμε ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γ.Δ. έφτασε να κερδίζει έως 4,27%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 53 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 353 μονάδες με οριακή άνοδο 0,12%, παρ’ ότι στο πρώτο δίωρο έφτασε έως το +8,36%. Μάλιστα, η μετοχή της Eurobank από το αρχικό +6,97%, πλέον έχει γυρίσει σε απώλειες χάνοντας 3,94%, ενδεικτικό του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί, ενώ η Πειραιώς από το +14,17% γύρισε επίσης σε πτωτική τροχιά!

Κέρδη διατηρούν οι Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank, Aegean Airlines, Coca Cola HBC και ΕΛΠΕ, ενώ υποχωρούν οι ΕΧΑΕ (-6,18%), ΕΥΔΑΠ (διορθώνει καθώς είναι η μόνη με κέρδη το Μάρτιο!), ΟΠΑΠ (-3,94%), Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Μυτιληναίος κ.α.

Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στον Mid Cap όπου κέρδη κρατούν μόνο οι Πλαίσιο, Κέκροπας, AVAX, Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, MIG και Intralot, ενώ υποχωρούν οι Ολυμπιακή Τεχνική, ΟΛΘ και Profile. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι διαφοροποιημένη συγκριτικά με το ξεκίνημα, καθώς 61 μετοχές ενισχύονται έναντι 47 που υποχωρούν