Μεγάλη ήττα για τον Trump, δεν καταργείται το Obamacare

Μεγάλη ήττα για τον Trump, δεν καταργείται το Obamacare

Ως μία μεγάλη ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς και προσωπικά για τον πρόεδρο Donald Trump μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή αποτυχημένη προσπάθεια να περάσει έστω και μερικώς η κατάργηση του πολυσυζητημένου Obamacare. Με οριακή πλειοψηφία 51 έναντι 49 η πρόταση καταψηφίστηκε και ο Trump μετρά άλλη μία πολιτική ήττα, ενώ μπαίνει απ'' ότι φαίνεται οριστικό τέλος στις επταετείς προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να καταργηθεί το σύστημα υγείας που προώθησε ο Barack Obama.

Σήμερα, στην τελευταία συζήτηση, τρεις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καταψήφισαν την πρόταση Trump, ανάμεσά τους και ο John McCain. «Λυπάμαι που οι προσπάθειές μας δεν ήταν αρκετές, στην παρούσα φάση» τόνισε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Ρεπουμπλικανός Mitch McConnell, μη κρύβοντας την απογοήτευσή του για την απόσυρση της πρότασης κατάργησης του Obamacare. «Πρόκειται για μία πραγματικά απογοητευτική στιγμή. Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε». Ωστόσο, όπως είπε, «είναι καιρός πλέον να προχωρήσουμε μπροστά».

Το «μοιραίο πρόσωπο»

Σημειώνεται πως η απόφαση του McCain να καταψηφίσει ήταν καθοριστική για τους Ρεπουμπλικανούς. Ο ίδιος φαίνεται να είναι το «μοιραίο πρόσωπο», καθώς η δική του ψήφος, στις αρχές της εβδομάδας, ήταν αυτή που «άνοιξε το δρόμο» για να αρχίσει η συζήτηση περί κατάργησης του Obamacare. Αν και προσφάτως χειρουργημένος, αφού πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, πήγε στη Γερουσία για να συμμετάσχει στην κρίσιμη ψηφοφορία. Κι ενώ, αρχικώς χαροποίησε τον πρόεδρο Trump, καθώς με τη δική του ψήφο άρχισε η συζήτηση, στη συνέχεια, δεν ακολούθησε την ίδια ρότα. Εάν ο ίδιος είχε υπερψηφίσει την πρόταση, το σχέδιο νόμου θα πέρναγε, δεδομένου ότι απαιτούνταν 50 ψήφοι για την ψήφισή του.

Σιγή ιχθύος μέχρι λίγο πριν την ψηφοφορία

Ενδιαφέρον, όμως, έχει και το τι προηγήθηκε της ψηφοφορίας. Ενδεικτικό είναι ότι, μεταδίδει το CNN, οι Ρεπουμπλικανοί δημοσιοποίησαν το νομοσχέδιο λίγο πριν τις 22:00 (ώρα ΗΠΑ). Μέχρι τότε, ήταν εις γνώση μόνο του στενού ηγετικού πυρήνα. Σύμφωνα με τους επικριτές του νομοσχεδίου, η εφαρμογή του θα είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των ανασφάλιστων να αυξανόταν έως το 2026 κατά περίπου 16 εκατομμύρια. 

Προς το παρόν, δεν είναι ξεκάθαρη η στάση που πρόκειται να τηρήσουν οι Ρεπουμπλικανοί. Εάν δηλαδή πρόκειται να επανέλθουν με νέα βελτιωμένη πρόταση ή να «καταθέσουν τα όπλα». Όπως αναφέρει και το Bloomberg, οι προσπάθειες κατάργησής του έχουν «καταρρεύσει» κι άλλες φορές στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να «αναβιώσουν». Όμως, αυτή τη φορά τα πράγματα μάλλον θα είναι διαφορετικά.

Αντίδραση Trump

«Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», ήταν η αντίδραση Trump μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο Twitter, «όπως λέω από την αρχή, αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του, μετά διαπραγματευτείτε. Δείτε!».