Μεγάλη η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια

Μεγάλη η οικολογική καταστροφή στην Εύβοια

Τη μεγάλη καταστροφή, η οποία είναι σχεδόν ολοκληρωτική και συντελέστηκε στην πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης στην Εύβοια, έδειξε το πρώτο φως της ημέρας, ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει. 

Έχουν γίνει στάχτη 25.000 στρέμματα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, όπως δήλωσε στον Θέμα 104,6 ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης. «Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura τον "πνεύμονα" της Εύβοιας» είπε.

«Εμείς θα παραμείνουμε μέχρι το τέλος για να διαφυλάξουμε πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία και να περιορίσουμε τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον καθώς μιλάμε για μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος», σημείωσε νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

«Βρισκόμαστε επί ποδός για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης με πρώτο μας μέλημα είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή και φυσικά να σωθούν οι περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον», είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας και νέος Περιφερειάρχης στη Στερεά Ελλάδα, Φάνης Σπανός.

Εχθές, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Ο πιο σωστός τρόπος είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

«Ο πιο σωστός τρόπος είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει εντοπισμός εν τη γενέσει, με τον πρώτο καπνό να επέμβει μια ολιγομελής ομάδα δράσης, που στα πρώτα λεπτά θα μπορεί με τα μέσα τα οποία έχει -λίγο νερό και τα κατάλληλα εργαλεία- να κατασβέσει την πυρκαγιά, γιατί όταν πάρουν οι πυρκαγιές διαστάσεις, μόνο έμμεσα αντιμετωπίζονται και το βλέπουμε αυτό και σε χώρες πιο καλά οργανωμένες και οικονομικά πιο ισχυρές από εμάς, όπως είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας, καθηγητής Θεοχάρης Ζάγκας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχετικά με τον σχεδιασμό του συστήματος δασικής προστασίας ο κ. Ζάγκας διευκρίνισε ότι αυτό που προτείνει η κοινότητα που εκπροσωπεί είναι «ένα σύστημα πρόληψης, το οποίο θα βασίζεται στη διαρκή επιτήρηση όλων των επικίνδυνων περιοχών, δηλαδή της χαμηλότερης ζώνης με δίκτυο παρατηρητηρίων ή και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών σήμερα», παρατηρώντας και ότι «κάποτε το είχαμε με τα πενιχρότερα μέσα και με έναν πρωτόγονο τρόπο, κάθε οικισμός είχε δικούς του παρατηρητές οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ανθρώπους των κρατικών υπηρεσιών, της δασικής υπηρεσίας προ του 97-98 κατάφερνε να βρίσκεται έγκαιρα στην πυρκαγιά, η οποία εκδηλωνόταν».

Σε ό,τι αφορά τις αντιπυρικές ζώνες ο καθηγητής εκτίμησε ότι «είναι ένα μέρος του σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, αλλά από μόνες τους δε λύνουν το πρόβλημα και αποδείχθηκε ότι αυτές οι γυμνές αντιπυρικές ζώνες δεν είναι αυτές που μας βοηθούν». «Αυτό που προτείνουμε εμείς», διευκρίνισε, «είναι οι λεγόμενες στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες, ζώνες μεγαλύτερου πλάτους από αυτές τις γυμνές, όπου τα δέντρα είναι σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε το ένα να μην ακουμπάει στο άλλο. Αυτές είναι χαρτογραφημένες, είναι γνωστές στις δυνάμεις της δασοπυρόσβεσης και σε έκτακτη ανάγκη αποτελούν γραμμές άμυνας, ανάσχεσης της φωτιάς».