7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Μεγάλη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη

Μεγάλη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρώπη
Shutterstock

Άσχημα είναι τα μαντάτα για την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν το κλίμα στην αγορά. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW υποχώρησε περαιτέρω τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης, όσο και σε επίπεδο Γερμανίας, καθώς τα στελέχη της αγοράς ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τους κινδύνους που απειλούν τις προοπτικές της οικονομίας και σχετίζονται με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο πεδίο της προσφοράς που επιφέρουν πλήγμα στην παραγωγή.

Και στα δύο πεδία που συνθέτουν το δείκτη ZEW, αυτό των τρεχουσών συνθηκών και αυτό των προσδοκιών, τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση του κλίματος καθώς η αγορά φοβάται ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι τελικά τόσο ισχυρή όσο αναμενόταν.

Ενώ η πτώση του δείκτη σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελεί μία ομαλοποίηση μετά την εκτίναξη που σημειώθηκε κατά το άνοιγμα της οικονομίας, η υποβάθμιση των προσδοκιών συνδέεται ξεκάθαρα με τους κινδύνους, όπως των αυξήσεων που παρατηρούνται στην ενέργεια.

Ο δείκτης ZEW για τον Οκτώβριο σημείωσε τη 5η διαδοχική πτώση τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για τη Γερμανία, στις 21 και 22,3 μονάδες αντίστοιχα. Και ενώ ο δείκτης των προσδοκιών βρίσκεται ήδη σε πτωτική τροχιά τους τελευταίους μήνες, η πτώση στην αξιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής.

Για την Ευρωζώνη, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε κατά 6,6 μονάδες και για τη Γερμανία η πτώση ήταν αρκετά μεγαλύτερη κατά 10,3 μονάδες.