Μεγάλη Εβδομάδα στο Βατικανό χωρίς πιστούς

Μεγάλη Εβδομάδα στο Βατικανό χωρίς πιστούς

Χωρίς τη συμμετοχή πιστών θα διεξαχθούν οι θρησκευτικές εορτές τη Μεγάλη Εβδομάδα στο Βατικανό, υπό το φόβο μετάδοσης του νέου κορονοϊού μέσω της θείας λειτουργίας και της θείας κοινωνίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το Βατικανό προσαρμόζεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Ιταλία. Όλες οι θρησκευτικές τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας του Καθολικού Πάσχα  θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Αναμένεται να μεταδοθούν μέσω διαδικτύου και από την τηλεόραση, όπως συμβαίνει και τώρα με τα μηνύματα και τις ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου.

Εξάλλου, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να ακυρωθεί και η παραδοσιακή Via Crucis στο Κολοσσαίο, παρουσία του Ποντίφικα, που γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών. Συνήθως συμμετέχουν χιλιάδες πιστοί, καθώς πρόκειται για την αναπαράσταση της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά. Ο Φραγκίσκος επέτρεψε μόνον να ανοίξουν οι εκκλησίες της Ρώμης  για μια ανθρώπινη επαφή των κληρικών με τους πιστούς, χωρίς θεία κοινωνία και χωρίς λειτουργίες.

Θα υποβάλονται σε εξετάσεις και όσοι δε νοσούν

Στο μεταξύ, στην Ιταλία συνεχίζεται η προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της όλης κατάστασης. Στην βόρεια περιφέρεια του Βένετο αποφασίσθηκε να γίνουν άλλα 15.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού σε πολίτες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που είναι φαινομενικά υγιείς. 

Η δε Λομβαρδία καταγγέλλει ότι έχουν εξαντληθεί οι θέσεις στην μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου, Ατίλιο Φοντάνα, έχει έρθει επανειλημμένα σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση της Ρώμης, κατηγορώντας την ότι θα έπρεπε να λάβει ακόμη δραστικότερα μέτρα. Τώρα η Λομβαρδία περιμένει να λάβει από  την Γερμανία νέο εξοπλισμό για την τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής των ασθενών. Ο κύριος στόχος είναι να μην εξελιχθεί η πόλη του Μιλάνου σε μια νέα, μεγάλη εστία μετάδοσης της νόσου, όπως είχε συμβεί στην περιοχή της μικρής πόλης του Λόντι πριν τρεις εβδομάδες.

Την Κυριακή η κυβέρνηση της Ρώμης αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων ύψους περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας. Υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί άμεση και έμμεση στήριξη κάθε ιταλικού νοικοκυριού με 1.400 ευρώ. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όμως, για προφανείς λόγους πρόληψης, θα γίνει για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.