ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Ινδία: Μεγάλες πόλεις «ανοίγουν» ξανά - Σημαντική μείωση των κρουσμάτων

Μεγάλες πόλεις «ανοίγουν» ξανά - Σημαντική μείωση των κρουσμάτων
AP images

Ξεκίνησε και πάλι η οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλες πόλεις της Ινδίας τη Δευτέρα, με μεγάλες ουρές για λεωφορεία στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Μουμπάι, ενώ η κίνηση επανήλθε στους δρόμους του Νέου Δελχί, ύστερα από ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα κορονοϊού που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τα 100.636 νέα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών είναι τα χαμηλότερα στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου από τις 6 Απριλίου, και πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου μήνα, όταν καταγράφονταν περισσότερα από 400.000, επιτρέποντας στις αρχές να ξανανοίξουν τομείς της οικονομίας.

«Πρέπει να σώσουμε τους εαυτούς μας από τη μόλυνση αλλά και να επαναφέρουμε την οικονομία στη σωστή τροχιά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Δελχί Άρβιντ Κετζριουάλ. Ο ίδιος έδωσε εντολή τα καταστήματα της πρωτεύουσας να ανοίγουν εκ περιτροπής τις μονές και τις ζυγές ημέρες του μήνα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι συναθροίσεις, αλλά επέτρεψε σε γραφεία και το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο στο Δελχί να λειτουργεί με το 50% της δυναμικότητάς του.

Ωστόσο, διατηρήθηκαν κάποιοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση για γεύματα εντός των εστιατορίων και η χρήση θεάτρων και γυμναστηρίων σε μια πόλη που ακόμα ανακάμπτει αργά από την έξαρση της πανδημίας κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο που κατέκλυσε τα νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία είχαν ελλείψεις σε κλίνες και οξυγόνο και άνθρωποι πέθαινα σε χώρους στάθμευσης νοσοκομείων και στα σπίτια τους, ενώ τα αποτεφρωτήρια και τα νεκροτομεία πάσχιζαν να αντιμετωπίζουν την ασταμάτητη ροή πτωμάτων.

Η Ινδία κατέγραψε 2.427 θανάτους κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τον συνολικό τους αριθμό να φθάνει τα 349.186, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, συγκριτικά με πάνω από 4.000 νεκρούς κάθε ημέρα στο αποκορύφωμα της κρίσης, ενώ ο απολογισμός των κρουσμάτων βρίσκεται τώρα στα 28,9 εκατ.

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δύο αριθμοί είναι σοβαρά υποεκτιμημένοι και μπορεί να είναι αρκετές φορές υψηλότεροι από τα επίσημα στοιχεία.

Οι αρχές στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται το Μουμπάι, επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να λειτουργούν έως αργά το απόγευμα με το ήμισυ των υπαλλήλων τους. Επίσης, άνοιξαν τα γυμναστήρια και τα κέντρα αισθητικής, αν και οι κινηματογράφοι και τα εμπορικά κέντρα έμειναν κλειστά.

Οι προσπάθειες για το εκ νέου άνοιγμα δραστηριοτήτων καταβάλλονται ενώ οι αρχές προσπαθούν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό του σχεδόν 1,4 δισεκ. κατοίκων, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που σύμφωνα με αξιωματούχους είναι ο μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το όποιο τρίτο κύμα των κρουσμάτων.

Ωστόσο, οι περιορισμένες προμήθειες εμβολίων σημαίνουν ότι λιγότερο από το 5% των 950 εκατ. ενήλικων Ινδών έχουν λάβει τις υποχρεωτικές δύο δόσεις των εμβολίων.

Η πίεση για επανέναρξη κάποιας οικονομικής δραστηριότητας έχει αυξηθεί καθώς εκατομμύρια εξαρτώνται από το ημερομίσθιό τους για πληρώσουν το ενοίκιο ή να αγοράσουν τρόφιμα.

«Άνοιξα το κατάστημά μου ύστερα από 40 ημέρες», δήλωσε ο Μόνου Γιάνταβ στο δίκτυο ANI, το οποίο συνεργάζεται με το Reuters, πωλητής τσαγιού στη βόρεια πόλη Βαρανάσι, προσθέτοντας ότι έχει επιστρέψει μόνο ένα μέρος των πελατών του.

Πηγή: Reuters