7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου συναντήθηκε ο Κ. Μπακογιάννης

Με τον ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου συναντήθηκε ο Κ. Μπακογιάννης

Τον Κώστα Μπακογιάννη, επισκέφθηκε σήμερα στο Δημαρχείο ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Τζώρτζε Ραντούλοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, στη συνάντηση οι δύο άντρες επιβεβαίωσαν την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών, Αθήνας και Ποντγκόριτσα, και την ανάγκη εμβάθυνσης της συνολικής στρατηγικής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Επίσης, οι δυο πολιτικοί αντάλλαξαν απόψεις για την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο, ενώ επισήμαναν την ανάγκη να δημιουργηθεί μια "γέφυρα" συνεργασίας ανάμεσα στις πρωτεύουσες των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο χώρες έχουν κοινά στοιχεία και τελικά αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, όπως είναι η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, αλλά και η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο κ. Ραντούλοβιτς πάλι, τόνισε ότι το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και πρότεινε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πρωτευουσών, την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Αθήνα, αλλά και την συστηματική ανταλλαγή καλών πρακτικών και επιτυχημένων δράσεων. Τέλος, συμφώνησαν να εξεταστεί περαιτέρω ένα πρώτο σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ποντγκόριτσα που θα περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις, ενώ ο κ. Ραντούλοβιτς απηύθυνε και πρόσκληση στον Κ. Μπακογιάννη να επισκεφθεί το Μαυροβούνιο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου επισκέφθηκε το Α΄ Νεκροταφείο και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του στρατηγού Βάσου Μπράγιοβιτς, ο οποίος πολέμησε στην Ελληνική Επανάσταση, παρέμεινε στην Ελλάδα και υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ