Με στοχευμένα τεστ και «barcode» ανοίγει ο τουρισμός - Υγειονομικοί των ΕΔ στα νησιά

Με στοχευμένα τεστ και «barcode» ανοίγει ο τουρισμός - Υγειονομικοί των ΕΔ στα νησιά

Με νέα, στοχευμένα τεστ στους τουρίστες ανοίγουν την 1η Ιουλίου οι πύλες του ελληνικού τουρισμού σε 27 αεροδρόμια της χώρας, που θα υποδέχονται πτήσεις και από 18 προορισμούς εκτός ΕΕ. Επίσης, ανοίγουν επτά λιμάνια και έως άλλοι τόσοι συνοριακοί σταθμοί, όπου ο έλεγχος θα γίνεται με «έξυπνα» barcode.

Συγκεκριμένα, από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα περάσουμε στους στοχευμένους, βάσει ενός ειδικού λογισμικού, που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού.

Με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία. Σημειώνεται ότι έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα, οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα, όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και, μέσω της ανάλυσής τους, κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό «barcode», βάσει του οποίου οι ελληνικές αρχές θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι. «Τα τεστ ανά πύλη εισόδου θα μοιράζονται ανάλογα με τον κίνδυνο που θα εκτιμάται ανά επιβάτη. Για παράδειγμα, εάν έχουμε 1.000 τεστ την ημέρα για το Ελευθέριος Βενιζέλος, τα 1.000 αυτά τεστ θα γίνονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η δυνατότητα ανίχνευσης των θετικών των κρουσμάτων ανά ημέρα και ανά πύλη εισόδου» είπε το Σάββατο ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων,κ. Παρασκευής.

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν πλέον 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα, ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και επτά μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο.

Από την Τετάρτη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο και Κατάκολο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα, χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραματιστεί ταξίδια.

Οδικώς, εκτός από τον Προμαχώνα, θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων.

Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για πτήσεις από ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Τουρκία και άλλες οκτώ χώρες, ενώ καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες. 

Ν. Χαρδαλιάς: Μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες

Σε δήλωση του το βράδυ της Κυραικής από τη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο τετραήμερης περιοδείας του στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενόψει του «ανοίγματος» των διεθνών πτήσεων την 1η Ιουλίου,ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη για συνεργασία, συνεννόηση και συναίνεση έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κατάσταση την οποία βιώνουμε και σιγά σιγά να χτίσουμε την επόμενη μέρα για την πατρίδα μας, για τα νησιά μας για τον ελληνικό τουρισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται. Κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».

Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Μυτιλήνη, ο κ. Χαρδαλιάς πραγματοποίησε αυτοψία σχετική με τη διαχείριση του αεροδρομίου, με όλους τους φορείς, τον αερολιμενάρχη, τον φορέα διαχείρισης και τους εμπλεκόμενους φορείς των σωμάτων ασφαλείας. Ακολούθησε τεχνική σύσκεψη ενώ την Τρίτη θα γίνει η άσκηση προσομοίωσης «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή έχουμε την πρώτη πτήση στη Μυτιλήνη με επισκέπτες από το εξωτερικό να μην έχουμε κανένα πρόβλημα και όλα να κυλήσουν ομαλά» όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπροσθέτως ο Υφυπουργός συνέστησε «με νηφαλιότητα να αντιμετωπίζουμε το κάθε κρούσμα που θα παρουσιασθεί γιατί πίσω από τη διαχείριση αυτή είναι τα νησιά μας, η ανάγκη να μη στιγματιστεί ο τουρισμός μας, να μη δημιουργήσουμε λάθος εικόνα μέσα από φήμες ή διαφορετικές προσεγγίσεις και συντεταγμένα να αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα για το καλό της πατρίδας για το καλό των επόμενων γενεών, για το καλό των ίδιων μας των παιδιών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι τα δρομολόγια από και προς την Τουρκία δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 15 Ιουλίου. «Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία μέχρι και τις 15 Ιουλίου είναι κλειστή. Κάθε 15 μέρες αξιολογούμε την κατάσταση επιδημιολογικά και μόνο» είπε ο Υφυπουργός σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις μας δεν αφορούν τη διπλωματία, δεν αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι βασισμένες αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στα φορτία που έχει η κάθε περιοχή. Όλα αυτά αξιολογούνται και με βάση αυτά το παρατηρητήριο που έχει συσταθεί εδώ και αρκετούς μήνες παίρνει και την κατάλληλη απόφαση».