7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Με «σούπερ» παπούτσια ή χωρίς, η Σιφάν Χασάν είναι φαινόμενο!

Με «σούπερ» παπούτσια ή χωρίς, η Σιφάν Χασάν είναι φαινόμενο!
AP PHOTO

Η Σιφάν Χασάν κινείται αέρινα, σχεδόν αθόρυβα. Της αρέσει να τρέχει μόνη γι' αυτό κι αφήνει τον ανταγωνισμό από νωρίς πίσω της και ξεμακραίνει. Το έκανε στο Χένγκελο της Ολλανδίας στο δρόμο προς την κατάρριψη ενός ακόμη παγκοσμίου ρεκόρ, του 4ου που έχει πλέον την σφραγίδα της. Εκανε τα 10.000 μέτρα γυναικών σε 29':06''.82. Εριξε κατά 11 δευτερόλεπτα το προηγούμενο ρεκόρ που είχε η Αλμάζ Αγιάνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 (29':17''.45). Μάλιστα, εκείνη η επίδοση έμοιαζε πως θα έμενε για πολύ καιρό. Ηταν 14 δευτερόλεπτα ταχύτερη από την προηγούμενη, εκείνη της Κινέζας, Γιούνζια Γουάνγκ, που κρατούσε από το 1993.

Πλέον, η 28χρονη Ολλανδή αθλήτρια, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στα 1.500 και στα 10.000 μέτρα στη Ντόχα το 2019 ξεπέρασε μια μεγάλη πρόκληση. «Κατά διαστήματα ένιωθα πως το κεφάλι μου πήγαινε πολύ πιο γρήγορα από τα πόδια μου. Το να έχω αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ είναι κάτι που ονειρευόμουν», δήλωσε. Είχαν προηγηθεί εκείνα του μιλίου, της ώρας και των πέντε χιλιομέτρων. «Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς μας ώστε να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

Παρόλο που είναι μια αθλήτρια «φαινόμενο», η επίδοσή της αμέσως συνδέθηκε με τα παπούτσια Dragonfly της Nike που φοράει, γνωστά και ως «σούπερ παπούτσια». Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει παγκόσμια ρεκόρ στα 5.000 και 10.000 μέτρα ανδρών και γυναικών από αθλητές και αθλήτριες που φορούσαν τα επαναστατικά μοντέλα της αμερικάνικης εταιρίας. Βέβαια, κι άλλοι τα χρησιμοποιούν, αλλά όχι με την ίδια επιτυχία, ενώ και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου οι προπονητές και οι αθλητές ήθελαν να δουν την επιρροή των παπουτσιών στις επιδόσεις. Αυτό που λένε όσοι βρίσκονται κοντά στην Χασάν; «Στη Formula 1 δεν τρέχουν με τα ελαστικά του παρελθόντος, έτσι δεν είναι;».