ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

Associated Press: «Με πήρες;» - Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αντιμέτωπες με μία μακρά λίστα εμποδίων

«Με πήρες;» - Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας αντιμέτωπες με μία μακρά λίστα εμποδίων

Στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δύο ολόκληρους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχει ακόμη τηλεφωνήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάτι που κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι για τον Τούρκο Πρόεδρο στέκεται το Associated Press.

Η ανάλυση υπό τον τίτλο «Με πήρες; – Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις αντιμέτωπες με μία μακρά λίστα εμποδίων», στέκεται στο ότι ο πρώην πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ και ο Ερντογάν είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές του 2016, ενώ τώρα σχεδόν δύο μήνες μετά την ορκωμοσία του ο Μπάιντεν δεν έχει καλέσει τον Ερντογάν, κάτι που μερικοί στην Τουρκία θεωρούν ως ανησυχητικό σημάδι.  

Ο Μπάιντεν θα είχε συμφέρον να ανοικοδομήσει τους δεσμούς με την Τουρκία και να απομακρύνει τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών από την αγκαλιά της Ρωσίας, αλλά η αποκατάσταση των ήδη τεταμένων σχέσεων είναι δύσκολη υπόθεση, αναφέρουν στο πρακτορείο αναλυτές. 

«Από την πλευρά του Ερντογάν, είναι πολύ δύσκολο να υποχωρήσει από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, εξαιτίας του οποίου η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει υποστεί σκληρές κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Μέρβε Ταχίρογλου από το Πρόγραμμα για τη Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. 

«Ο Μπάιντεν θέλει να δει πιο συγκεκριμένα βήματα προς τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία», πρόσθεσε η ίδια, προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στην απόφαση του προκατόχου του, να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, και η κυβέρνησή του είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για τη διαμάχη της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει το AP. 

Παράλληλα η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για την ενεργειακή της διαμάχη με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία οδήγησε σε διαφωνία μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ, εκτιμά επίσης το άρθρο.

«Η τουρκική κοινωνία θεωρεί ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου αποτελεί εθνικό θέμα και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις επί του θέματος», σχολίασε ο Γκονιουλ Τολ από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική πλευρά εύχεται και αναμένει από τα αμερικανικά δικαστήρια να μην καταδικάσουν την κρατική τράπεζα Halkbank, το πολύκροτο σκάνδαλο της οποίας αφορά παραβίαση του νόμου περί κυρώσεων των ΗΠΑ, μέσω διοχέτευσης δισεκατομμυρίων δολαρίων χρυσού και μετρητών στο Ιράν.