Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Με μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Ένα βήμα πριν να καταστεί κυρίαρχη και στη χώρα μας είναι πλέον η μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν σε ειδική επιτροπή της Βουλής τα μέλη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Ανησυχητικό είναι, όμως, και το ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της λεγόμενης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, με βάση τα δεδομένα που εστάλησαν στον ΕΟΔΥ πριν από δύο ώρες το στέλεχος Δ΄ αντιστοιχεί περίπου στο 50%  των νέων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι πριν από 2 εβδομάδες τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις τέσσερα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για την εξάπλωση του νοτιαφρικανικού στελέχους του κορονοϊού απάντησε ότι πράγματι παρατηρείται εξάπλωση και της εν λόγω μετάλλαξης νοτιοαφρικανική παράλληλα με τη μετάλλαξη «Δέλτα». 

Όπως εξήγησε, το σύνολο της πανδημίας μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα:

  • το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα,
  • το δεύτερο είχε μια δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020
  • από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.