Με... μάσκες στις κάλπες οι Γάλλοι για την ανάδειξη δημάρχων

Με... μάσκες στις κάλπες οι Γάλλοι για την ανάδειξη δημάρχων

Η Γαλλία ετοιμάζεται για τον πρώτο γύρο των κρίσιμων δημοτικών εκλογών την Κυριακή με την πανδημία του κορονοϊού να ρίχνει βαριά την σκιά του στη διαδικασία. 

Πριν ξεσπάσει το θέμα με τον ιό, τον τόνο έδινε ένα ερωτικής φύσης σκάνδαλο με επίκεντρο τον Μπέντζαμιν Γκριβό υποψήφιο του κόμματος του Εμμάνουελ Μακρόν στο Παρίσι ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να αποσυρθεί. 

Με το πέρας των ημερών και δεδομένης της πίεσης που ασκεί ο ιός στις αντοχές του πλανήτη, οι Γάλλοι στράφηκαν στις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η νέα πρόκληση στην υγεία τους και στις δουλειές τους. Κάπως έτσι, η δημόσια συζήτηση στράφηκε από τη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και τα "κίτρινα γιλέκα" στην αντιμετώπιση του ιού. Ο Μακρόν ήλπιζε ότι θα μπορούσε κατά την προεκλογική περίοδο να πείσει τους Γάλλους για τις προθέσεις του στα "ανοιχτά μέτωπα" όμως τα σχέδια του ανατράπηκαν. 

Συνεπώς, ένα ερώτημα που τέθηκε αρκετά αυτές τις μέρες στη δημόσια συζήτηση,  ήταν αν έπρεπε να διεξαχθούν οι εκλογές και ποια θα είναι η επίπτωση του κορονοϊού στην προσέλευση. Ο Μακρόν βρέθηκε μπροστά σε δίλημμα, αν ακύρωνε τις εκλογές θα τον κατηγορούσαν για "φυγομαχία" και "αποφυγή της κρίσεως" στην κάλπη, αν προχωρούσε "ότι δεν προσέχει τη δημόσια υγεία". 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop, το 28% των ψηφοφόρων είναι πιθανό να μην ψηφίσει λόγω του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού – στον πρώτο γύρο των προηγούμενων αντίστοιχων εκλογών το 2014 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει σχεδόν στο 40%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία δίνουν "φιλί της ζωής" στα παραδοσιακά κόμματα τα οποία έχουν ισχυρό δίκτυο ανά την χώρα. Στον αντίποδα, το νεοπαγες LREM του Μακρόν δεν έχει καταφέρει να "κτίσει"τοπικές οργανώσεις ώστε να δημιουργηθεί το κύμα προς τα πάνω που ήλπιζαν οι ιδρυτές του. 

Έτσι η κεντροδεξιά η οποία είχε επικρατήσει στις εκλογές του 2014, αναμένεται να διατηρήσει την εξουσία στο Μπορντό και την Τουλούζη, ελπίζοντας να μην υπάρξει μειωμένη συμμετοχή λόγω του κινδύνου μόλυνσης στους γηραιότερους ψηφοφόρους.

Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλιστές αναμένεται να επικρατήσουν στα προπύργια τους τη Λιλ και την Ντιζόν. Η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν, θα επιχειρήσει να κρατήσει τα προπύργιά της στη βόρεια Γαλλία καθώς και τις περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

Μια έκπληξη ενδεχόμενα μπορεί να υπάρξει από τους Πράσινους. Το κόμμα αυτό οφείλεται από την ικανότητα του να κινητοποιήσουν τους νέους ψηφοφόρους ενάντια στην αναμενόμενη αποχή λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Τέλος στο Παρίσι αναμένεται να γίνει μάχη ανάμεσα στην δήμαρχο Αν Ινταλγκο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και την Ρασίντα Ντατι της Κεντροδεξιάς. Η απερχόμενη επικεφαλής της γαλλικής πρωτεύουσας εξασφάλισε ένα ποσοστό 26% στην τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, που δόθηκε στη δημοσιότητα πέντε μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, έναντι 23% της Ντατι. Αρκετά πίσω, στην τρίτη θέση με 19% ακολουθεί η υποψήφια του κόμματος του Μακρόν, Ανιές Μπουζέν.