Με μάσκες, πιστοποιητικά και περιορισμό ατόμων η αλλαγή χρόνου στην Times Square

Με μάσκες, πιστοποιητικά και περιορισμό ατόμων η αλλαγή χρόνου στην Times Square

Λόγω της μεγάλης ανόδου των κρουσμάτων του κορονοϊού η γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης θα διεξαχθεί με μικρότερο αριθμό ατόμων και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Μπιλ ντε Μπλάζιο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο κορονοϊός ρίχνει τη σκιά του στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Τάιμς Σκουέρ, στις οποίες παραδοσιακά, από την αρχή του 20ου αιώνα, συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα και φυσικά τουρίστες. Έπειτα από πολλές ώρες ζωντανής μουσικής και διασκέδασης, η βραδιά κορυφώνεται λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυκτα, όταν μια τεράστια, κρυστάλλινη μπάλα πέφτει, σηματοδοτώντας την αρχή του νέου έτους.

Πέρυσι η μπάλα και τα κονφετί στην εμβληματική αυτή πλατεία της Νέας Υόρκης έπεσαν παρουσία πολύ λίγων θεατών, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής και οι οικογένειές τους, λόγω της πανδημίας που είχε πλήξει ιδιαίτερα σφοδρά την πόλη.

Για το 2021 ο Δημοκρατικός Μπλάζιο είχε υποσχεθεί στα μέσα Νοεμβρίου ότι τα πλήθη θα επιστρέψουν στην Τάιμς Σκουέρ, όμως ένα μήνα αργότερα τα σχέδια άλλαξαν.

15.000 θεατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, την ώρα που κανονικά σε αυτές συμμετείχαν περίπου 58.000. Εξάλλου όλοι όσοι παρευρεθούν στη διάσημη πλατεία θα πρέπει να έχουν κάνει κράτηση, να φορούν μάσκα και να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Λόγω του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον η πόλη της Νέας Υόρκης, με περίπου 9 εκατομμύρια κατοίκους, είναι αντιμέτωπη με μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων. Την Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ 11.000 νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου.

Όμως ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει προς το παρόν τη μεγάλη εισροή ασθενών στα νοσοκομεία, όπως είχε συμβεί την άνοιξη του 2020.

Ωστόσο πολλά εστιατόρια και αίθουσες εκδηλώσεων αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους λόγω των κρουσμάτων covid-19 μεταξύ του προσωπικού τους. Εξάλλου πολλές παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν λόγω των μολύνσεων στους εργαζόμενους, ενώ το New York City Ballet ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλονται οι παραστάσεις του «Καρυοθραύστη».

Τουλάχιστον 34.000 Νεοϋορκέζοι έχουν πεθάνει λόγω της covid-19 από την άνοιξη του 2020.

Εξάλλου ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Έρικ Άνταμς, που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τα μέτρα που έλαβε ο ντε Μπλάζιο και πρόσθεσε ότι θα αναβάλει την τελετή ορκωμοσίας του, που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Όμικρον.