7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Βρετανία για τη Βόρεια Ιρλανδία

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Βρετανία για τη Βόρεια Ιρλανδία
AP images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι δεν θα διστάσει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την δέσμευσή του να εφαρμόσει τους τελωνειακούς ελέγχους που προβλέπονται από τη συμφωνία του Brexit.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit διατηρεί ντε φάκτο της βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα και προβλέπει τη διεξαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για τα προϊόντα που προέρχονται από ή κατευθύνονται προς τη Βρετανία.

Η διευθέτηση αυτή, αντικείμενο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά τη διαδικασία του Brexit έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας, γεγονός που θα συνιστούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.

Όμως, αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των ενωτικών προτεσταντών, που καταγγέλλουν τη θέσπιση συνόρου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, η βρετανική κυβέρνηση παρέτεινε μονομερώς την περίοδο χάριτος για την εφαρμογή ορισμένων ελέγχων, κυρίως για προϊόντα του αγροτοδιατροφικού τομέα, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την Telegraph, το Λονδίνο προτίθεται να παρατείνει την περίοδο χάριτος και για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου, για τη διασφάλιση των εισαγωγών βρετανικών λουκάνικων στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο λάβει νέα μονομερή μέτρα τις επόμενες εβδομάδες, η ΕΕ θα αντιδράσει γρήγορα, αυστηρά και αποφασιστικά για να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις διεθνείς νομικές του δεσμεύσεις», δήλωσε στην Telegraph ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Βρετανού υπουργού Ευρωπαϊκών Σχέσεων Ντέιβιντ Φροστ που προσάπτει στις Βρυξέλλες «ακαμψία» στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ο Μάρος Σέφκοβιτς απαντά ότι το Πρωτόκολλο αποτελεί την «καλύτερη λύση στη μοναδική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νησί της Ιρλανδίας μετά το Brexit».

Συνομιλίες ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο θα διεξαχθούν αύριο στη βρετανική πρωτεύουσα και το θέμα του βορειοϊρλανδικού πρωτοκόλλου θα συζητηθεί και στο τέλος της εβδομάδας κατά τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Κορνουάλη.

«Η υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τα όρια της και συνεχισθεί αυτό, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από τη χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων και των επιλογών που μας προσφέρονται», προειδοποίησε χθες ευρωπαϊκή πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να μην παραβιάσει τη συμφωνία του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, που επικαλούνται μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ο Τζο Μπάιντεν, υπερήφανος για την ιρλανδική του καταγωγή, θα εκμεταλλευθεί τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης για να εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα προειδοποιήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι οι προοπτικές για εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πληγούν εάν η κατάσταση παραμείνει ανεπίλυτη, αναφέρεται στο δημοσίευμα των Times.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ξεκαθαρίσει επίσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι περιμένει από αυτήν να σταματήσει να είναι «γραφειοκρατική» και να υιοθετήσει μία πιο ευέλικτη προσέγγιση στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Πηγή: Reuters