Με εργοστάσιο-μαμούθ απαντά η Γερμανία στην Tesla

Με εργοστάσιο-μαμούθ απαντά η Γερμανία στην Tesla

Η Terra E Holding είναι έτοιμη να ανακοινώσει την κατασκευή μίας νέας εργοστασιακής μονάδας για την κατασκευή μπαταρίας ιόντων λιθίου, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και την παραγωγή του «υπερεργοστασίου» της Tesla στη Νεβάδα.

Η εταιρεία πρόκειται μέσα στον επόμενο μήνα να επιλέξει μία εκ'' των πέντε υποψήφιων περιοχών της Γερμανίας ή κάποιας γειτονικής χώρας, που θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο, όπως έκανε γνωστό σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της, Holger Gritzka.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Gritzka, ο οποίος ήταν διευθυντικό στέλεχος της ThyssenKrupp AG, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχουν 17 γερμανικές εταιρείες, ενώ έχει εξασφαλίσει στήριξη για το νέο έργο και από την γερμανική κυβέρνηση.

Η μονάδα θα τεθεί θα ξεκινήσει την παραγωγή μπαταριών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ αναμένεται να φτάσει σε πλήρεις ρυθμούς παραγωγής (34 γιγαβατώρες) μέχρι το τέλος του 2028.

Η κατασκευή της νέας αυτής μονάδας παραγωγής μπαταριών μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Ευρώπης απέναντι στην αντίστοιχη μονάδας της Tesla στις ΗΠΑ. Ακόμα δείχνει πως η Γερμανική Βιομηχανία, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, προετοιμάζεται για τη μετάβαση στη νέα πραγματικότητα της «ενεργειακής επανάστασης» των μπαταριών ιόντων λιθίου.

Οι μπαταρίες αυτές, μπορούν να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση της παραγωγής από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, λόγω κυρίως της μεγάλης δυνατότητας αποθήκευσής που διαθέτουν.

Επιπλέον αναμένεται, πως θα τροφοδοτούν στα επόμενα χρόνια, εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα, η παραγωγή των οποίων αποτελεί τον μεγάλο στόχο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για τις αρχές τις επόμενης δεκαετίας.

«Πρέπει να είμαστε ανώτεροι στην επεξεργασία της τεχνολογίας από τους ανταγωνιστές μας, να είμαστε ένα βήμα μπροστά», τόνισε ο Gritzka, που επισήμανε ότι για την επίτευξη κέρδους, η Terra E βασίζεται στην αιχμή της γερμανικής τεχνολογίας στους τομείς της ρομποτικής και της αυτοματοποιημένης παραγωγής.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η παγκόσμια παραγωγή μπαταριών, ως προς την χωρητικότητά, πρόκειται τουλάχιστον να διπλασιαστεί μέχρι το 2021, φτάνοντας τις 278 γιγαβατώρες, από τις 103 γιγαβατώρες στο β'' τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Ασίας, όπως η LG και η Samsung, έχουν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά μπαταριών, ενώ η Tesla θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός μετά την ολοκλήρωση του τεράστιου εργοστασίου της αξίας 5 δισ. δολαρίων στη Νεβάδα.