7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Με επίκεντρο τους νέους και τις φοροελαφρύνσεις η αλλαγή σελίδας στην οικονομία

Με επίκεντρο τους νέους και τις φοροελαφρύνσεις η αλλαγή σελίδας στην οικονομία
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει» και το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα στείλει στην κοινωνία το μήνυμα της επανεκκίνησης. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει μέτρα που θα αφορούν ολοκληρωμένη παρέμβαση σε καίριους κλάδους και θα έχουν σαφή στόχευση ενώ θα κάνει έναν απολογισμό στη μέχρι τώρα διακυβέρνηση που τους περισσότερους μήνες η πανδημία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Ωστόσο ο απολογισμός είναι θετικός ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2019. Το γεγονός αυτό επιτρέπει να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος δίνοντας ευκαιρία κινήσεων στο οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει μέτρα που αποτελούν μια συγκροτημένη παρέμβαση.

Τα μέτρα συνδέονται με τη δυνατότητα για ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη η οποία θα βοηθήσει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματός τους δημιουργώντας παράλληλα κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης ώστε να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία. Παράλληλα τα κίνητρα για επενδύσεις δημιουργούν νέες δουλειές. 

Στο επίκεντρο των σημερινών ανακοινώσεων θα είναι οι νέοι προκειμένου να  διευρυνθούν οι ευκαιρίες για απασχόληση, η πρόσβαση στη γνώση και η ψηφιακή πρόσβαση.

Παράλληλα, θα ανακοινώσει μέτρα για τους φόρους που μέσα από ένα ειδικό πακέτο θα στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ενώ έχουν προβλεφτεί στοχευμένα μέτρα για τις ανατιμήσεις με παρεμβάσεις σε ΦΠΑ και λογαριασμούς που επιβαρύνουν νοικοκυριά.

Σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα. ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει πέντε έργα στη Θεσσαλονίκη  στους τομείς της υγείας, των αστικών αναπλάσεων, του αθλητισμού και της επιχειρηματικότητας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ήδη από το πρωί, για το τέλος του 2023 προσδιόρισε ο πρωθυπουργός τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε εκθεσιακά περίπτερα της ΔΕΘ. 

Η σημερινή κυβέρνηση τοποθετεί τις μεταρρυθμίσεις σε πρώτη προτεραιότητα, με τη μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία που θα διαπερνά όλους τους κλάδους κι όχι μόνο κάποιες περιοχές.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, στη Δικαιοσύνη ενώ θα συνεχιστούν οι τομές για την  ψηφιοποίηση του κράτους.