Με εισιτήρια διαρκείας οι οργανωμένοι, κάμερες παντού

Με εισιτήρια διαρκείας οι οργανωμένοι, κάμερες παντού

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την κατάθεση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, το οποίο θα έχει ως βασικό στόχο την πάταξη της οπαδικής βίας. Όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το κείμενο θα βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να αρχίσει η συζήτησή του.

Στον απόηχο της σκληρής δολοφονίας του Αλκή Καμπανού η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αυστηροποιήσει το πλαίσιο, σε έναν χώρο που οι μέχρι σήμερα προσπάθειες πολλών δεκαετιών έχουν πέσει στο κενό εκ των πραγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα έχει τρεις κεντρικούς πυλώνες: 

  • Την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, καθώς και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στο ζήτημα αυτό.

Ειδικά στο κομμάτι των λεσχών θα υπάρξει ανασχεδιασμός με αιχμή την πρόβλεψη οι οργανωμένοι οπαδοί να μπορούν να μπαίνουν στα γήπεδα μόνο με εισιτήρια διάρκειας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να γίνεται εύκολα η ταυτοποίηση σε περίπτωση επεισοδίων.

  • Τις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.

Κομβικό ρόλο στο νέο νομοθέτημα θα έχει η κατάργηση των αναστολών. Πιο συγκεκριμένα όποιος θα καταδικάζεται για περιστατικό βίας, δε θα μπορεί να λαμβάνει ποινή με αναστολή καθώς αυτή θα εκτελείται χωρίς κανέναν αστερίσκο. Παράλληλα θα αυστηροποιηθεί και το πλαίσιο των αναβολών που το τελευταίο διάστημα δίνονται με μεγάλη ευκολία. Στο εξής οι όποιες αναβολές θα λαμβάνονται με πιο αυστηρά κριτήρια, επιταχύνοντας με τον τρόπο αυτό την απονομή της δικαιοσύνης.

  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛΑΣ.

Στον τομέα αυτό βασική παράμετρος θα είναι η άμεση αντίδραση σε όποιο φαινόμενο βίας καταγραφεί στους αγωνιστικούς χώρους. Γιαυτό το λόγο θα τοποθετηθούν κάμερες εντός των γηπέδων σε σημεία κλειδιά, στα πρότυπα της Μεγάλης Βρετανίας. Με τον τρόπο αυτό η αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα γρήγορης αντιμετώπισης σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.