7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Με ειδική πτήση έφτασαν την Αθήνα οι 83.850 δόσεις του εμβολίου

Με ειδική πτήση έφτασαν την Αθήνα οι 83.850 δόσεις του εμβολίου

Με ειδική πτήση έφτασαν σήμερα το πρωί οι 83.850 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού των Pfizer/BioNTech.

Στη συνέχεια η πρώτη μεγάλη παρτίδα των εμβολίων θα κατανεμηθεί στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία και από εκεί θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα.

Από 20 Ιανουαρίου ο γενικός εμβολιασμός - Πότε αναμένονται οι υπόλοιπες δόσεις και από ποιες εταιρείες

Στις δόσεις εμβολίου που αναλογούν στη χώρα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσιάζοντας αναλυτικά για το χρονοδιάγραμμα της άφιξής τους.

Πέρα από τις 83.850 δόσεις που έρχονται αύριο το πρωί, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στη  συνέχεια έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε ακόμα 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα αναμένεται να αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna, οπότε και θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας.

Επιπλέον, αναμένεται και η έγκριση του εμβολίου της Astrazeneca, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε κάθε περίπτωση, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας επισήμανε ότι έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι υπερήλικες, οπότε τότε θα ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, ενώ όπως ενημέρωσε η πλατφόρμα συμμετοχής θα ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η προτεραιοποίηση για το εμβόλιο

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα κριτήρια προτεραιοποίησης εξηγώντας το σκεπτικό.

Πρώτο κριτήριο θα είναι ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση, δηλαδή τα άτομα με μεγάλη ηλικία, καθώς αυτός είναι ο «υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για βαριά νόσηση».

Δεύτερο κριτήριο είναι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό και η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά από τον ιό είναι οι υγειονομικοί.

«Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό. Με μεγάλη ικανοποίηση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά του covid από τους υγειονομικούς» σημείωσε επί τούτου η κ. Θεοδωρίδου.

Τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ατόμων ηλικιωμένων, ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες, 

Τελευταία ομάδα είναι «οι λίγοι όμως απαραίτητοι» για την λειτουργία του κράτους, ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός που εμβολιάστηκε σε αυτή την κατηγορία είναι «μικρότερος από τους 50».