Με δύο μεγάλα προγράμματα θα ρίξει... αυλαία
ΕΣΠΑ 2014-2020

Με δύο μεγάλα προγράμματα θα ρίξει... αυλαία

Δύο, μεγάλες, δράσεις ΕΣΠΑ έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Η πρώτη, αφορά στην ανανέωση παγίων των εταιρειών -μαζί με ενεργειακή αναβάθμιση και η δεύτερη στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι παραπάνω, εντάσσονται στο επιχειρηματικό σκέλος του ΕΣΠΑ (πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ) και θα τρέξουν «σε λίγο καιρό, αφού περάσουμε αυτήν την κρίση», όπως κοινοποίησε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης, με θέμα: «Ποιο ΕΣΠΑ χρειάζονται οι επιχειρήσεις στην μετά- COVID εποχή», που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και τη διαΝΕΟσις (30/6).

Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός πως πρέπει να υπάρχουν λίγες και στοχευμένες δράσεις. Κατά τα λεγόμενά του, όσο πιο πολλά προγράμματα τόσο μπλοκάρει το Σύστημα που δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων, με αποτέλεσμα να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Απεναντίας, υποστήριξε πως εάν υπάρχει για παράδειγμα ένα πρόγραμμα με πολλές, απλές υπο-δράσεις, η εκάστοτε επιχείρηση θα μπορεί να επιλέξει από μόνη της που και πώς θέλει να επενδύσει, γεγονός που δύναται να οδηγήσει, κατ’ επέκταση, σε επενδύσεις με αναπτυξιακό αποτύπωμα.


Ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως οι παραπάνω εμβληματικές δράσεις, όπως τις χαρακτήρισε, υπήρχαν στο σχεδιασμό του υπουργείου από την προ-κορονοϊό εποχή. Κι εξήγησε, πως στο πλαίσιο αυτών θα εφαρμοστεί το λεγόμενο σύστημα «first in - first out», προκειμένου να μην καταγράφονται καθυστερήσεις στη διαδικασία, δηλαδή «να μην περιμένουμε να κλείσει η δράση, να γίνουν οι αξιολογήσεις, να πραγματοποιηθούν οι ενστάσεις κ.λπ. Παρά όποιος περνάει τα on/off κριτήρια να μπορεί να λάβει την επιδότηση και να προχωρήσει απευθείας την επένδυση», όπως είπε.

Στόχος απορρόφησης κονδυλίων

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως στόχος του υπουργείου είναι να ανεβάσει το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο 50% έως το τέλος της χρονιάς (οι πληρωμές ολοκληρώνονται 31.12.2023), υπενθυμίζοντας πως ήταν στο 25%-26%, όταν ανέλαβε υφυπουργός και πλέον κινείται στο 38%. Εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, σε χρονικό διάστημα 18 μηνών, οι εισροές κοινοτικών πόρων στην ελληνική οικονομία αναμένεται να φτάσουν στα 5 δισ. ευρώ.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε πως, από ότι φαίνεται, θα στηρίξει οικονομικά συγκεκριμένα έργα. Οπότε, στην παρούσα φάση οι υπηρεσίες του υπουργείου συγκεντρώνουν όλα τα έργα που θέλουν να χρηματοδοτηθούν για τα επόμενα τρία χρόνια, και έχοντας έναν μηχανισμό για την ωρίμανσή τους θα τα ...διοχετεύσουν στην Κομισιόν προκειμένου να ενισχυθούν από το Ταμείο.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν από το υπουργείο εν μέσω πανδημίας (χρηματοδοτικά εργαλεία και επιδοτήσεις) σημείωσε πως έως τώρα έχουν κινητοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ και προσβλέπουν πως με τη μόχλευση (αφορά σε ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας, όπου συμμετέχουν κι οι τράπεζες) η ρευστότητα στην αγορά θα φτάσει στα 12 δισ. ευρώ. «Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε αυτά τα εργαλεία, αλλά και να εισαγάγουμε καινούρια, πιο στοχευμένα, έως το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο κ. Τσακίρης.