Με δύο ελικόπτερα ο απεγκλωβισμός των κατοίκων - Σε εξέλιξη η επιχείρηση
Οξυά Καρδίτσας

Με δύο ελικόπτερα ο απεγκλωβισμός των κατοίκων - Σε εξέλιξη η επιχείρηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης με ελικόπτερα των 40 ανθρώπων από την Οξυά Καρδίτσας που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο χωριό, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας «Ιανός».

Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αποκλειστεί είναι μεγάλης ηλικίας με προβλήματα, αλλά και μια έγκυος καθώς και ένα μικρό παιδί.

Οι κάτοικοι που θα απεγκλωβιστούν θα μεταφερθούν στην έδρα του Δήμου, το Μουζάκι, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς είναι αδύνατη η μετακίνησή τους σε περιοχές, όπως το Μουζάκι ή η Καρδίτσα μετά τις ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο και γκρεμίστηκαν γέφυρες.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από επικοινωνία που είχε ο περιφερειάρχης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος θα είναι κοντά σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα, τα ελικόπτερα θα εφοδιάσουν τους με τρόφιμα και νερό όσους κατοίκους δεν θελήσουν να μετακινηθούν.

Ο δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης μιλώντας στο Open TV, ανέφερε πως το χωριό Οξυά είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη περιοχή και δεν έχει ούτε ρεύμα, ούτε νερό.

«Είναι εγκλωβισμένοι 40 κάτοικοι στην Οξυά Καρδίτσας. Βρίσκονται όλοι στο Μοναστήρι της Οξυάς κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων αρνείται να αφήσει το σπίτι του. Είναι κομμένος ο δρόμος αριστερά και δεξιά από το σπίτι και πρέπει να πάει ελικόπτερο να τους πάρει», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο κ. Στάθης ανέφερε ότι οι κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν το χωριό, ωστόσο, κάποιοι χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας και για αυτούς θα πρέπει να σηκωθεί ελικόπτερο, καθώς μόνο έτσι μπορούν να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο στην Καρδίτσα, εκτός από τους νεκρούς και μια 43χρονη αγνοουμένη, 5.000 χιλιάδες υπολογίζονται τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε 15 χωριά, ενώ 15 γέφυρες έχουν καταρρεύσει.

Αύριο μεταβαίνει στην Καρδίτσα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των ζημιών και να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αποκατάστασης. 

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αγνοούμενη 43χρονη

Παράλληλα, κορυφώνεται  η αγωνία για την 43χρονη φαρμακοποιό που αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου στο Μουζάκι Καρδίτσας, που χτυπήθηκε από τον Ιανό.

Οι πυροσβέστες αναζητούν την 43χρονη φαρμακοποιό με κάθε μέσο. 

«Εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε έρευνες μέσα στο ποτάμι για την αγνοούμενη από το Μουζάκι Καρδίτσας, επιχειρούμε με βάρκες , με πεζοπόρα τμήματα αλλά και με drones για την ανεύρεση της γυναίκας. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί , έχει μπαζωθεί μεγάλο τμήμα της περιοχής από φερτά υλικά που κατέβασε ο χείμαρρος αλλά έχουν έρθει δυνάμεις της ΕΜΑΚ από όλη την Ελλάδα και βοηθούν πραγματικά στην ανεύρεσή της αλλά και στις διασώσεις των υπολοίπων εγκλωβισμένων στα γύρω χωριά» είπε στο protothema.gr ο αντιπύραρχος, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου, Στέλιος Φούκας.

Το γεγονός ότι η περιοχή έχει πολλούς παραποτάμους, έχει κάνει δύσκολη την προσπάθεια εντοπισμού της, σε συνδυασμό βέβαια με τα νερά που ακόμη είναι σε μεγάλο όγκο. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με επτά οχήματα και τρία drones της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ στην έρευνα συνδράμουν και εθελοντές..

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο που μίλησε στον «ΘΕΜΑ 104,6» «το βράδυ πιέστηκε το χωριό Μεταμόρφωση που ήμασταν σε διαδικασία εκκένωσης αλλά ευτυχώς μετά τα μεσάνυχτα τα νέρα υποχώρησαν. Το ίδιο συνέβη και στο Βλοχό και στην Αγία Τριάδα».

«Ακόμα σώζουμε ζωές» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι με βάση τον πρώτο απολογισμό «πάνω από 5.000 σπίτια στην πόλη της Καρδίτσας έχουν ζημιές και 8.000 σπίτια σε όλο τον νομό». Κατά τον ίδιο «τα 2/3 της Καρδίτσας δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνο ενώ η κινητή τηλεφωνία αποκαθίσταται σταδιακά. Είναι, επίσης, κάποια χωριά στα ορεινά που δεν έχουν νέρο και εκεί επεμβαίνουμε».

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας.