7ος χρόνος, ημέρα 2057η
Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

Με διαμαρτυρίες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Βενετία έπειτα από 17 μήνες

Με διαμαρτυρίες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο  στη Βενετία έπειτα από 17 μήνες
APimages

«Επεισοδιακή» ήταν η άξιφη του κρουαζιερόπλοιου «MSC Orchestera» στη Βενεταία, καθώς αναζωπυρώθηκε η διαμάχη μεταξύ όσων δεν θέλουν τα τεράστια κρουαζιερόπλοια στην πόλη των δόγηδων και όσων τάσσονται υπέρ.

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο έφτασε την Πέμπτη στη Βενετία άδειο, προερχόμενο από τον Πειραιά και αναχώρησε το Σάββατο  με περίπου 650 επιβάτες. Όλοι τους έπρεπε να επιδείξουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό, που να έχει γίνει κατά τις 4 τελευταίες ημέρες και να υποβληθούν και πάλι σε εξέταση για να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, ώστε τα κρουαζιερόπλοια να μην μετατραπούν σε κινούμενες εστίες της COVID-19, όπως συνέβη αρκετές φορές στην κορύφωση της πανδημίας, πέρσι. Για τον λόγο αυτό στο MSC Orchestra δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν παρά μόνο οι μισοί από τους περίπου 3.000 επιβάτες που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο που «έπιασε» Βενετία μετά από 17 μήνες που είχε απαγόρευση λόγω κορονοϊού. 

Μετά τη Βενετία συνέχισε το ταξίδι για Μπάρι, Κέρκυρα, Μύκονο και Ντουμπρόβνικ.

Ενάντιοι και υπέρμαχοι

Ο απόπλους του «MSC Orchestra» στάθηκε αφορμή για την αναζωπύρωση της διαμάχης μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της παρουσίας «γιγάντων» στην περίφημη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Ενώ η σιλουέτα του κρουαζιερόπλοιου διαγραφόταν στα ανοιχτά της Πλατείας του Αγίου Μάρκου, διαδηλωτές με πλακάτ, που επέβαιναν σε μικρές μηχανοκίνητες λέμβους, φώναζαν «όχι στα κρουαζιερόπλοια».

Οι προασπιστές του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς λένε ότι τα τεράστια κύματα που σηκώνουν τα μεγάλα πλοία, μήκους πολλών μέτρων και ύψους πολλών ορόφων, διαβρώνουν τα θεμέλια των κτιρίων της «Γαληνοτάτης», ενώ θέτουν σε κίνδυνο το εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της κρουαζιέρας, προβάλλουν ως επιχείρημα τις πολλές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη Βενετία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται ουσιαστικά από τον τουρισμό και επλήγη σκληρά από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη δεν έχει περιοριστεί στη Βενετία αλλά έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, δεδομένης και της φήμης που έχει η πόλη σε όλον τον κόσμο.

Την περασμένη Τρίτη, πολλοί καλλιτέχνες, όπως οι Μικ Τζάγκερ, Φράνσις Φορντ Κόπολα και Τίλντα Σουίντον, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και τον δήμαρχο της Βενετίας ζήτησαν μεταξύ άλλων να «σταματήσει οριστικά» η κυκλοφορία κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία, να γίνεται καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών και να προστατευτεί το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.