Με απόφαση και των δύο γονιών πράξεις που επηρεάζουν το μέλλον των παιδιών
Τροπολογία Υπ. Δικαιοσύνης

Με απόφαση και των δύο γονιών πράξεις που επηρεάζουν το μέλλον των παιδιών

Ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία και οι δυο γονείς θα έχουν λόγο σε σοβαρές αποφάσεις οι οποίες αφορούν το μέλλον των παιδιών τους, κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα, αυτό θα ισχύει ακόμα και αν την επιμέλεια την ασκεί εις εξ αυτών με βάση δικαστική απόφαση. Ειδικότερα, με την τροπολογία (εισάγεται νέο άρθρο στον Π.Κ.) διευρύνεται ο κύκλος των πράξεων για τις οποίες οι γονείς οφείλουν να αποφασίζουν από κοινού. Η διάταξη αφορά πράξεις που δεν επαναλαμβάνονται και επηρεάζουν αποφασιστικά το μέλλον του παιδιού, όπως το είδος της εκπαίδευσης που θα λάβει, η προετοιμασία για πρωταθλητισμό κλπ. Με άλλα λόγια, για τις πράξεις αυτές θα απαιτείται  πλέον απόφαση και των δύο γονέων.

Η τροπολογία εξειδικεύει έτη περαιτέρω το ζήτημα της μεταβολής του τόπου διαμονής του γονέα που έχει την επιμέλεια του τέκνου. Συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι η μεταβολή του τόπου διαμονής επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα, αυτή θα μπορεί να γίνει μετά από σύμφωνη γνώμη του γονέα που έχει το δικαίωμα επικοινωνίας ή μετά από δικαστική απόφαση. Να σημειωθεί ότι αντικείμενο της ρύθμισης δεν είναι οποιαδήποτε μετακίνηση του ανηλίκου (πχ από τη μια συνοικία ή Δήμο σε άλλη συνοικία μέσα σε μεγάλη πόλη) αλλά η σημαντική μετακίνηση (πχ σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα) η οποία επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα. 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: « Ο έχων την επιμέλεια του ανήλικου γονέας δεν χάνει το δικαίωμα να μετακινηθεί ακόμη και σε μακρινό μέρος, αρκεί να έχει εξασφαλίσει την (προηγούμενη της μετακίνησης) συμφωνία του άλλου γονέα ή αν αυτός δεν συμφωνεί ή δεν ανευρίσκεται κλπ, δικαστική απόφαση που επιτρέπει τη μετακίνησή του με το ανήλικο τέκνο. Στην τελευταία περίπτωση το δικαστήριο θα κρίνει με βάση πρωτίστως το βέλτιστο συμφέρον του ανήλικου τέκνου. Με την απόφαση αυτή θα καθορίζεται προφανώς και νέος τρόπος επικοινωνίας του ανηλίκου με τον άλλο γονέα (πχ αραιότερα και μακρότερα διαστήματα, καταβολή εξόδων επικοινωνίας, επικοινωνία με σύγχρονα ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά μέσα)», αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση. 

Να σημειωθεί ότι ότι στην περίπτωση κατά την οποία αποκλεισθεί η επικοινωνία του γονέα με το ανήλικο τέκνο, με δικαστική απόφαση, δεν απαιτείται η συμφωνία του για τη μετακίνηση του ανηλίκου με τον άλλο γονέα.