Με απέλαση στην Τουρκία κινδυνεύει Αρμένιος διανοούμενος που ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα

Με απέλαση στην Τουρκία κινδυνεύει Αρμένιος διανοούμενος που ζήτησε άσυλο στην Ελλάδα

Ένα μεγάλο λάθος ετοιμάζεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και να στείλει στο καθεστώς Ερντογάν, τον αρμένιο διανοούμενο Σεβάν Νισανιάν. Ο ίδιος που ζει στην Ελλάδα τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχοντας ζητήσει άσυλο, μετά τη φυγή του από τουρκική φυλακή, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης, απειλείται με απέλαση στην Τουρκία.

Το ζήτημα έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα στην Τουρκία, καθώς φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρονται στη σύλληψη του Αρμένιου διανοούμενου -και Τούρκου υπηκόου- στην Ελλάδα.

«Κόκκινο» πανί για Τούρκους εθνικιστές

 

Ο Νισανιάν αποτελεί «κόκκινο» πανί για Τούρκους εθνικιστές και ισλαμιστές. Το 2014 καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκιση για εννέα διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων 13 μήνες για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ.

Η εφημερίδα Ahval γράφει πως με το βιβλίο του: «The Wrong Republic» ο Νισανιάν αμφισβήτησε τα ταμπού σχετικά με την Τουρκική Δημοκρατία και τον ιδρυτή της, Μουσταφά Κεμάλ.

Το 2017 ο Νισανιάν δραπέτευσε στην Ελλάδα, όπου ζει από τότε μαζί με την Ελληνίδα σύζυγό του, Ήρα Τζούρου, καταθέτοντας αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Η απόφαση

 

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η Ήρα Τζούρου, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, έκανε γνωστή τη σύλληψη του συζύγου της από τις αστυνομικές Αρχές. Σήμερα Δευτέρα ο Εισαγγελέας Σάμου επρόκειτο να αποφασίσει για το αν θα απελαθεί ή όχι.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε με πρόσχημα τη λήξη ημερομηνίας προσωρινής διαμονής του Νισανιάν στη χώρα, ενώ -σύμφωνα με την ίδια- ο Αρμένιος διαννούμενος έχει κηρυχθεί «persona non grata» από την Αθήνα τον περασμένο μήνα.

Παρέμβαση της Πρεσβείας της Αρμενίας

 

Σε παρέμβαση για τη σύλληψη του Νισανιάν προχώρησε και η Πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα.

Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρει πως «είναι ενήμερη για τις διαδικασίες και τις εξελίξεις γύρω από τον Αρμένιο διανοούμενο, Κωνσταντινοπολίτη, υπήκοο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Σεβάν Νισανιάν και λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Ολόκληρη η ανάρτηση της Ελληνίδας συζύγου του: