Με 2.500 νέα κρούσματα έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου - Το 50% στην Αττική

Με 2.500 νέα κρούσματα έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου - Το 50% στην Αττική

Αυξητικά κινούνται οι αριθμοί της πανδημίας, καθώς η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου “φεύγει” με περίπου 2.500 νέα κρούσματα. Εξ αυτών, τα 1.273 μόνο στην Αττική. Δηλαδή τα νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, αντιστοιχούν σε πάνω από το... 30% του συνολικού αριθμού που είχε εντοπιστεί όλο το Σεπτέμβριο και τα οποία είχαν φτάσει στα 4.000. Εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός και δεν καταστεί δυνατό να συγκρατηθεί η διασπορά της πανδημίας, είναι βέβαιο ότι ο Οκτώβριος θα κλείσει με πολύ υψηλότερα επίπεδα έναντι του Σεπτεμβρίου.

Τα πάντα δείχνουν ότι μπροστά μας βρίσκεται ένας χειμώνας με μάσκες, αποστάσεις, λιγοστές επαφές, χώρους χωρίς συγχρωτισμό και σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Παρά τα πακέτα μέτρων που έχουν ληφθεί εντούτοις η πανδημία δεν λέει να περιοριστεί, εξ ου και η προ ημερών απόφαση να μην διεξαχθούν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου.

Επίκεντρο παραμένει πάντα η Αττική, όπου την πρώτη εβδομάδα διαγνώστηκαν 1.273 νέα κρούσματα (407 πανελλαδικά χθες, εκ των οποίων τα 197 στο λεκανοπέδιο), με εστίες υπερμετάδοσεις τις πλατείες, τα γηροκομεία, όπως αυτό του Αγίου Παντελεήμονα και τις δομές φιλοξενίας. Καθώς μάλιστα σταδιακά θα αλλάζει ο καιρός και θα αυξάνεται ο χρόνος που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος η μετάδοση του ιού να γιγαντωθεί είναι ορατός.

Η χρήση μάσκας και στους ανοικτούς χώρους, η ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και νέοι περιορισμοί της κυκλοφορίας, παραμένουν στο τραπέζι των ειδικών, οι οποίοι ωστόσο με κάθε ευκαιρία προειδοποιούν ότι δεν έχει νόημα η λήψη νέων μέτρων, όταν δεν τηρούνται τα υφιστάμενα.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται ακόμη η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, άποψη με την οποία κάποιοι ειδικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν. “Δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα, μάσκες παντού”, είχε αναφέρει προ ημερών ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Μάριος Λαζανάς, ενώ χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους συστήνει από την πλευρά του ο καθηγητής Χαρ.Γώγος.

Στα 407 τα νέα κρούσματα σήμερα, τα 197 στην Αττική - 88 οι διασωληνωμένοι

Σε 407 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τετάρτη, με τα 25 εξ αυτών να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ακόμα 56 συνδεόνται με ήδη γνωστές συρροές.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, ακόμα 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 88 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων για ακόμα μία ημέρα εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας, με 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.