Με 175 υπέρ εγκρίθηκε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Με 175 υπέρ εγκρίθηκε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Με 175 «ναι» εγκρίθηκε η πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Συνολικά ψήφισαν 177 βουλευτών, με τους 175 να υπερψηφίζουν υπέρ ενώ δύο ψηφοδέλτια ήταν άκυρα. Να σημειωθεί ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης. 

Όπως, πάντως, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής η προανακριτική επιτροπή λαμβάνει παράταση στις εργασίες μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να παραδοθεί το πόρισμα στην Ολομέλεια προς έγκριση.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Όλγας Γεροβασίλη, ζήτησε -ούτε λίγο ούτε πολύ- να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία στην Ολομέλεια, λόγω ενός λάθους που έγινε στην ψηφοφορία από τον βουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Καλογιάννη.

Ο κ. Καλογιάννης τοποθέτησε στην κάλπη το ψηφοδέλτιό του δίχως να βάλει τον φάκελο, ωστόσο το αντιλήφθηκε άμεσα και απευθύνθηκε στην εφορευτική επιτροπή. Αποφασίστηκε, σύμφωνα με πηγές της Βουλής, να ανοίξει η κάλπη και να τοποθετηθεί ο φάκελος. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνταν το ψηφοδέλτιο ως άκυρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δ. Τσοβόλας ψάχνοντας… ακυρότητες έσπευσαν να καταγγείλουν τη διαδικασία, θεωρώντας την αντιθεσμική!

Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης αφορά τα εξής αδικήματα:

- Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος (άρθρο 186 παρ.1 ΠΚ)

- Εκβίαση (αρ. 385 παρ.1 περ. Γ΄ παλαιού ΠΚ)

- Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού ΠΚ),  

- Δωροληψία Υπαλλήλου (αρ. 235 ΠΚ),  

- Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ),  

- Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ.1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 και ΠΚ 259 αυτοτελώς),  

- Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας Αρ. 187 παρ.3 (παλαιό αρ. 187 παρ.5), σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση