Μάτι: Ούτε ευρώ μετά από 4 μήνες δεν έχει δοθεί από τον ειδικό λογαριασμό

Μάτι: Ούτε ευρώ μετά από 4 μήνες δεν έχει δοθεί από τον ειδικό λογαριασμό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ούτε ένα ευρώ από 37,7 εκ. ευρώ που έχει ο ειδικός λογαριασμός για τους πυρόπληκτους δεν έχει δοθεί ακόμα, μολονότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες(!), σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων και πιο συγκεκριμένα τα 35 εκ ευρώ προέρχονται από 3 κεντρικούς κρατικούς φορείς και συγκεκριμένα τα 20 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ με πρόνοια για τις ανακατασκευές σπιτιών, τα 10 εκ. ευρώ από το αποθεματικό της Βουλής και τα 5 εκ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα 2.700.000 προέρχονται από δωρεές πολιτών ή φορέων όπως ξένες Πρεσβείες.

Από αυτά τα χρήματα, λοιπόν, η αρμόδια επιτροπή (που αποτελείται από τον Ν. Βούτση, τον Ε. Τσακαλώτο και τον Χρήστο Σπίρτζη) δεν έχει εκταμιευθεί τίποτα, αφού ακόμη βρισκόμαστε στην διαδικασία εξέτασης των… αιτημάτων. Πάντως, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής έχουν εγκριθεί δύο αιτήματα, συνολικού «κόστους» 2 εκατομμυρίων ευρώ, 1 εκατομμύριο για τη συλλογή του αμίαντου από τα κτίρια των πληγεισών περιοχών και το υπόλοιπο 1 εκ. ευρώ για την ειδική φαρμακευτική αγωγή για τους εγκαυματίες.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΠτΒ ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία είναι στη διάθεση των εκπροσώπων των κομμάτων ενώ κατά τον ίδιο ο λογαριασμός δεν θα ξεμείνει, αφού το κράτος έχει χρεωθεί να ανακατασκευάσει τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα». Σε ότι αφορά τις δωρεές από Ιδρύματα ο κ. Βούτσης τόνισε ναι μεν υπάρχουν επιπλέον μεγάλα ποσά από γενναίες δωρεές, αλλά δεν έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό. «Επειδή είχαμε διαβάσει πληθώρα δωρεών και προθέσεων δωρεών , παρακαλώ κι από αυτό το βήμα να υπάρξει έστω σε ένα Μητρώο ανεξάρτητα του κεντρικού λογαριασμού μία ακριβής καταγραφή αυτών των δωρητών», είπε ο ίδιος.