Έκρυθμη η κατάσταση στα σχολεία - Καταλήψεις και μαθητικά συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα

Έκρυθμη η κατάσταση στα σχολεία - Καταλήψεις και μαθητικά συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα

Έκρυθμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον μαθητικό χώρο με αφορμή τις καταλήψεις για το Μακεδονικό σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει ένας άτυπος εμφύλιος μεταξύ μαθητών που υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, και άλλων που αντιδρούν θεωρώντας ότι υποκινούνται από εθνικιστικά κέντρα.

Από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη πορείες και συγκεντρώσεις σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη ύστερα από κάλεσμα της «Μαθητικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Μακεδονία», μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο με αποτέλεσμα να κλείσει η λεωφόρος Νίκης. Νωρίτερα υπήρξε ένταση, όταν μαθητές που έκαναν πορεία από τον Λευκό Πύργο έφθασαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου άρχισαν να ανάβουν καπνογόνα και να εκτοξεύουν πέτρες στους αστυνομικούς.

Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο στα Προπύλαια, από μαθητές που αντιδρούν στις «εθνικιστικές καταλήψεις». Η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας» κάνει λόγο «διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες που προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Στην ίδια συγκέντρωση καλεί και η οργάνωση «Bloco Μαθητών-Μαθητριών», τονίζοντας ότι «η γνήσια αγάπη για την πατρίδα και οι μάχες για ελευθερία δεν έχουν σχέση με τις αξίες της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αντιληφθούμε χωρίς καμία αμφιβολία ότι οι τύποι με την σβάστικα καπηλεύονται διαχρονικά την έννοια του πατριωτισμού, ενώ αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της χώρας».

 

Στην Πάτρα τα υπό κατάληψη σχολεία έφθασαν τα οκτώ, ενώ επίσης έχει προγραμματιστεί για σήμερα μαθητικό συλλαλητήριο.

Στην Μεσσηνία καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά και σε άλλες περιοχές. Ταυτόχρονα μαθητές του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, του Γυμνασίου Παραλίας και σχολείων σε Μελιγαλά, Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και Φιλιατρά έχουν οργανώσει κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στον νομό Λαρίσης υπό κατάληψη βρίσκονται μέχρι τώρα 11 σχολεία στην Λάρισα, στα Φάρσαλα και σε κοινότητες της Ελασσόνας.

Στοχοποίηση καθηγητών καταγγέλλει η ΟΛΜΕ

Η ΟΛΜΕ σε ανακοινωθέν κάνει λόγο για στοχοποίηση καθηγητών (π.χ. Βέροια), σχολεία (π.χ. Γέρακας) και ολόκληρες ΕΛΜΕ (π.χ. Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) «που αντιστέκονται σε αυτή τους την προσπάθεια, καλώντας σε «διαπόμπευση» και σε άσκηση σωματικής βίας προς παραδειγματισμό».