Μάθε παιδί μου… Blockchain

Μάθε παιδί μου… Blockchain

Αν το 2021 απέδειξε κάτι αυτό είναι ότι η μετασχηματιστική ισχύς της τεχνολογίας δεν αφήνει ανεπηρέαστο καμία πτυχή της οικονομίας και της κοινωνίας. Και καθώς η επέλαση της ψηφιακής επανάστασης φαντάζει ασταμάτητη το 2021 μπορεί να αποδειχθεί απλώς η καλύτερη χρονιά για όποιον ψάχνει μια νέα δουλειά στον τομέα του blockchain και των κρυπτονομισμάτων.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε το Crypto Parrot (πάροχος προσομοίωσης συναλλαγών κρυπτογράφησης) αποκαλύπτει ότι σε όλους τo φάσμα των βιομηχανιών και των υπηρεσιών, η ζήτηση για μηχανικούς που μπορούν να διαχειριστούν την αναδυόμενη πραγματικότητα του blockchain αυξήθηκε σε ποσοστό 118%.

Τα δεδομένα καλύπτουν την περίοδο μεταξύ 16 Ιουλίου 2020 και 16 Ιουλίου 2021 ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι γνώστες της νέας τεχνολογίας απολαμβάνουν υψηλότερους μισθούς σε σύγκριση με συναδέλφους τους σε άλλα τεχνολογικά «μετερίζια». Και αυτό γιατί απαιτούνται πρόσθετα προσόντα, όπως γνώσεις κρυπτογραφίας σε συνδυασμό με εξειδίκευση σε οικονομικά μοντέλα. 

Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα κρυπτονομίσματα και το blockchain κερδίζουν σταθερά έδαφος σε μια σειρά από βιομηχανίες, πολλοί προγραμματιστές στον τομέα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αυτοδιδάκτοι, κάτι που υποδηλώνει ότι τα σχετικά πανεπιστημιακά προγράμματα υστερούν.

Το blockchain είναι μια τεχνολογία που ακόμα και μέχρι πριν δύο χρόνια αρκετοί τη θεωρούσαν λίγο ως πολύ αν ακόμα hype, μια υπερβολή που σταδιακά θα περιοριστεί σε λίγους power users μέχρι που τελικά θα σβήσει. Κάτι που σύμφωνα με την εξειδικευμένη εταιρεία τεχνολογικών ερευνών IDC δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού σε βάθος πενταετίας αναμένεται να μεταμορφώσει μια σειρά επιχειρηματικών τομέων.

Ήδη μέσα στο 2021 οι επιχειρήσεις αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια για λύσεις blockchain φέτος, ποσό που συνιστά αύξηση άνω του 50% σε σύγκριση με το 2020. Συνολικά οι επενδύσεις σε λύσεις blockchain καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης 2020-2024 θα σημειώσουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 48%.  Σε αυτό το πλαίσιο οι αναλυτές της IDC προβλέπουν ότι σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα, το blockchain θα αποκτήσει μετασχηματιστική ισχύ σε κλάδους από το λιανικό εμπόριο έως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις κεφαλαιαγορές.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Amazon δήλωσε ότι αναζητούσε επικεφαλής για τον τομέα των κρυπτονoμισμάτων και του blockchain στο γραφείο της στο Σιάτλ, φουντώνοντας τις φήμες για μια πιθανή αλλαγή ως προς τον τρόπο πληρωμής των πελατών της. 

Αντίστοιχα, η Apple, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, φαίνεται να στρέφει επίσης το βλέμμα της στις πληρωμές κρυπτογράφησης, βάσει μιας πρόσφατης ανάρτησης θέσης εργασίας. Τον Μάιο ανακοίνωσε ότι προσλαμβάνει διευθυντή ανάπτυξης επιχειρήσεων που ειδικεύεται σε εναλλακτικές πληρωμές, αναζητώντας υποψηφίους με εμπειρία σε «εναλλακτικές πληρωμές», συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.