MasterCard, SoftBank και IBM καλούν την G7 να δημιουργήσει ειδική ομάδα για την τεχνολογία

MasterCard, SoftBank και IBM καλούν την G7 να δημιουργήσει ειδική ομάδα για την τεχνολογία

Μια ομάδα κορυφαίων εταιρειών όπως η Mastercard, η SoftBank και η IBM ζητούν με κοινή επιστολή τους προς την άτυπη ομάδα των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, την G7, να δημιουργήσει ένα νέο σώμα για τον συντονισμό του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν θέματα που αφορούν από την τεχνητή νοημοσύνη έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

"Πιστεύουμε ότι απαιτείται ένα φόρουμ για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός και να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία και συναίνεση σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης", δήλωσε ο Μάικλ Φρόμαν, αντιπρόεδρος και πρόεδρος στρατηγικής ανάπτυξης για τη Mastercard. "Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιριών - αυτή τη στιγμή - για ενίσχυση της συνεργασίας.

Ο Φρόμαν της MasterCard είπε ότι το φόρουμ το οποίο είναι "απαραίτητο" για την προώθηση της εμπιστοσύνης στις νέες τεχνολογίες, θα μπορούσε να συνεργαστεί με υφιστάμενους οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Η πρόταση έρχεται καθώς οι προσεγγίσεις των χωρών στην κλάδο της τεχνολογίας αποκλίνουν όλο και περισσότερο, δημιουργώντας προβλήματα διεθνούς συνεργασίας. 

Σύμφωνα με την επιστολή, οι τομείς εστίασης του προτεινόμενου φορέα είναι η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η ευθυγράμμιση των πλαισίων AI και η παγκόσμια διαλειτουργικότητα των δεδομένων.

Η ροή δεδομένων παρουσιάζει μια αυξανόμενη πρόκληση για τις χώρες της G7 τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέρριψε το Privacy Shield, ένα σύστημα αυτο-πιστοποίησης που επέτρεψε στις αμερικανικές εταιρείες να λαμβάνουν δεδομένα της ΕΕ.

Την επιστολή υπογράφουν συνολικά 25 εταιρείες μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Visa  Nexi, Toyota και Mercedes και η GlaxoSmithKline.