Μάσκα παντού από αύριο, διπλή σε σούπερ-μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς - Όλα τα νέα μέτρα

Μάσκα παντού από αύριο, διπλή σε σούπερ-μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς - Όλα τα νέα μέτρα

Σε ισχύ τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί έως στις 3 Ιανουαρίου τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η διπλή μάσκα η μάσκα KΝ95 σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ.

Η υποχρέωση της μάσκας αφορά και τα γυμναστήρια και χώρους διασκέδασης όταν δεν τρώμε ή δεν πίνουμε κάτι, όταν κινούμαστε μέσα στο χώρο και στην εστίαση μέχρι να φτάσουμε στο τραπέζι μας και όταν θα φύγουμε από το τραπέζι μας. Δηλαδή δεν θα χρησιμοποιείται η μάσκα μόνο καταναλώνεται τροφή ή κάποιο ποτό.

Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις των δήμων, με εξαίρεση τα θεματικά πάρκα, ενώ οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ την 2η και 4η μέρα. 

Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε έξοδο.

Ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε  ότι οι νέοι θα πρέπει να βγουν και να ξεδώσουν. Αν τα δικά του παιδιά που είναι μικρής ηλικίας ήτανε τώρα έφηβοι η νεαροί  ενήλικες θα τους ζήταγε να βγουν και να διασκεδάσουν αλλά να κάνουν τεστ πριν βγουν, να κάνουν τεστ αφού γυρίσουν την επόμενη μέρα και να μη συναντήσουν άμεσα παππούδες και γονείς ηλικιωμένους και ευπαθείς.

Η επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου και τα νέα μέτρα θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες και δεν θα είναι σε μορφή lockdown, γνωστοποίησε.

Τα μέτρα που θα επιβληθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου 2022 θα αφορούν κάποιους περιορισμούς στην διασκέδαση, περιορισμούς στις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις (αγώνες, γήπεδα) την τηλεργασία και κάποια αυστηρότερα μέτρα σε δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες. Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν.

Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων για μετά τις 3 Ιανουαρίου ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. 

Τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και προσπαθούμε να την αποκωδικοποιήσουμε» ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε το τελευταίο διάστημα σε μία ύφεση της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο η Όμικρον βρίσκεται στην χώρα μας». 

Αναφορικά με την Όμικρον τόνισε ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή σε αντίθεση με τη νοσηρότητα που υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα. Σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

Ερωτηθείς για τις εκκλησίες ανέφερε πως παραμένουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και πως θα επιδίδεται όπου βρεθούν παραβάσεις. 

Για τους αθλητικούς αγώνες είπε πως όταν ανακοινωθεί το πλαίσιο που θα ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου και για 15 ημέρες θα υπάρξει ειδική αναφορά σε αυτή την κατηγορία

Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σημείωσε πως έχει φτάσει στο 80% του ενήλικου πληθυσμού και στο 70% του γενικού πληθυσμού και ήδη το 72% των δικαιούχων έχουν κάνει προγραμματίσει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, χωρίς πανικό έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη Όμικρον» και συμπλήρωσε πως όσοι είναι εμβολιασμένοι θα μπορέσουν τηρώντας τα μέτρα να κάνουν τα ψώνια τους, να επισκεφτούν φίλους, να διασκεδάσουν.

Ο Θάνος Πλεύρης και ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβαν ότι στα όποια μέτρα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει γενικό η τοπικό lockdown.