Μαρόκο: Συνελήφθη Βέλγος που συνδέεται με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι

Μαρόκο: Συνελήφθη Βέλγος που συνδέεται με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι

Ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής, ο οποίος "συνδέεται ευθέως" με ορισμένους από τους δράστες των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα το Ραμπάτ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου, ο άνδρας αυτός, τα πλήρη στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, συνελήφθη την Παρασκευή, 15η Ιανουαρίου στην πόλη Μοχαμαντίγια, κοντά στην Καζαμπλάνκα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν μόνο τα αραβικά αρχικά του ονόματος του υπόπτου, ο οποίος φέρεται ότι είχε πολεμήσει στη Συρία με το Μέτωπο αλ Νόσρα και κατόπιν εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος. "Είχε πάει στη Συρία με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Σεν Ντενί", ανέφερε το υπουργείο.

"Συνδέεται ευθέως με ορισμένους από τους δράστες των επιθέσεων" που σημειώθηκαν στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονή του στη Συρία εκπαιδεύτηκε στον χειρισμό όπλων και σε τακτικές ανταρτοπολέμου και συνδέθηκε στενά με τους διοικητές του ΙΚ, μεταξύ των οποίων και με "τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων" στη γαλλική πρωτεύουσα.

Από την έρευνα που διεξάγουν οι αρχές του Μαρόκου έχει διαπιστωθεί ότι ο ύποπτος έφυγε από τη Συρία για την Τουρκία και από εκεί για τη Γερμανία και το Βέλγιο. Έφτασε στο Μαρόκο ταξιδεύοντας μέσω Ολλανδίας.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο 28χρονος Βέλγος που πιστεύεται ότι ήταν ο αρχηγός των βομβιστών του Παρισιού, σκοτώθηκε μαζί με άλλους υπόπτους σε μια επιδρομή της αστυνομίας σε ένα σπίτι στο προάστιο Σεν Ντενί.

Οι αρχές του Μαρόκου είχαν δώσει την πληροφορία που επέτρεψε στη γαλλική αστυνομία να εντοπίσει τον Αμπαούντ. Από τον Οκτώβριο, έχει συλληφθεί στο Μαρόκο ο αδελφός του Αμπαούντ, ο Γιασίν ενώ το Ραμπάτ έχει εκδώσει και ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σαλά Αμπντεσλάμ, ενός από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ