8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

Μαρόκο: Πένθος για τον μικρό Ραγιάν

Μαρόκο: Πένθος για τον μικρό Ραγιάν
AP

Δεν είχε αίσιο τέλος η εξαιρετικά δύσκολη πενθήμερη επιχείρηση απεγκλωβισμού του 5χρονου Ραγιάν από πηγάδι βάθους 32 μέτρων κοντά στο σπίτι των γονιών του, στο χωριό Ιγκράν του βόρειου Μαρόκου. Ενώ τα σωστικά συνεργεία βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από το παιδί, τελικά δεν τα κατάφερε και βρέθηκε νεκρό.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας του άρχισε εργασίες επισκευής και σε μερικά λεπτά έγινε το κακό, από απροσεξία. Το πρόβλημα για τα σωστικά συνεργεία ήταν ότι η διάμετρος του πηγαδιού ήταν μόνο 45 εκατοστά με αποτέλεσμα οι διασώστες να μην μπορούν να κατέβουν άμεσα για να ανεβάσουν τον μικρό. Έτσι στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση, με τραγική κατάληξη.

Τιτάνια προσπάθεια

Τα σωστικά συνεργεία έκαναν τιτάνια προσπάθεια, δίνοντας κυριολεκτικά μάχη με τον χρόνο. Η μόνη λύση για να φθάσουν στο παιδί ήταν δύσκολη και χρονοβόρα. Καταρχήν, από το στενό άνοιγμα κατέβασαν κάμερα για να παρακολουθούν το παιδί και το εφοδίασαν με νερό και τρόφιμα. Παράλληλα διάνοιξαν οριζόντια σήραγγα μέχρι το σημείο που βρίσκονταν ο μικρός, μια εξαιρετικά πολύπλοκη επιχείρηση, γιατί υπήρχε κίνδυνος να κατολισθήσουν πέτρες και να πέσουν πάνω στον μικρό.

Οι εικόνες διάσωσης έκαναν τον γύρο του κόσμου. Από την Ευρώπη και την Αφρική μέχρι την Ασία και την Αμερική. Στο χώρο δίπλα από το πηγάδι μαζεύτηκαν δεκάδες Μαροκινοί. Με προσευχές και παροτρύνσεις προσπαθούσαν να δώσουν κουράγιο στους διασώστες.

Μέχρι και χθες το απόγευμα όλα έδειχναν ότι ήταν υπόθεση λίγου χρόνου για να προσεγγίσουν τον μικρό Ραγιάν. «Απομένουν ακόμη δύο μέτρα, ελπίζω να φτάσουμε χωρίς πρόβλημα» διαβεβαίωνε χθες ο Αμπντελχαντί Τεμράνι, επικεφαλής της ομάδας διασωστών. «Η επιχείρηση διενεργείται με πολλή προσοχή. Στο εσωτερικό βρίσκονται 11 εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία, τεχνικοί από την τοπογραφική υπηρεσία, άνθρωποι που σκάβουν και τεχνικοί. Κινούμαστε πολύ προσεκτικά. Δεν γίνεται να σκάβουμε γρήγορα και δυνατά λόγω των ρωγμών στο χώμα και της παρουσίας άλλου πηγαδιού».

Ωστόσο η βιντεοκάμερα έδειχνε την πλάτη του 5χρονου να είναι γερμένος στο πλάι. Και όπως πρόσθεσε ο Τεμράνι ήταν αδύνατο να πει με βεβαιότητα, εάν ο Ραγιάν ήταν εν ζωή ή όχι. Τελικά εντοπίστηκε νεκρός.

Μισή ώρα μετά την ανάσυρση του νεκρού παιδιού ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ο 6ος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του, όπως ανακοίνωσε ο βασιλικός οίκος. Όλη χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος.

Το δυστύχημα θυμίζει ανάλογη περίπτωση του δίχρονου Γιούλεν στην Ισπανία. Το 2019 έπεσε σε πηγάδι 100 μέτρων. Η διάμετρος του ανοίγματος ήταν μόλις 25 εκατοστά. Κι αυτός δεν τα κατάφερε. Μετά από 13 ημέρες ανασύρθηκε νεκρός.