Μάριο Ντράγκι ο μεγάλος ηττημένος του 2015

Μάριο Ντράγκι ο μεγάλος ηττημένος του 2015

"Σταματήστε τον Ντράγκι" είναι ο τίτλος του εξαιρετικά επικριτικού άρθρου του Χένρικ Μπέμε στην Deutsche Welle, το οποίο αποδομεί την πολιτική του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΕ.

Ο Ιταλός μάγος από τον πύργο του της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του που προέβλεπε μέσω της αγοράς ομολόγων να χυθούν στην αγορά εκατομμύρια ευρώ, με μηδενικό τόκο. Στόχος, η προώθηση μέσω των τραπεζών φθηνού χρήματος υπό την μορφή δανείων στην αγορά, ώστε οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις, για να δωθεί ώθηση στην οικονομία, να ανεβεί ο πληθωρισμός και κατά συνέπεια η καταναλωτική ικανότητα των πολιτών.

Ωστόσο το πείραμα απέτυχε και τα βιβλία της ιστορίας κάποτε θα γράψουν πως ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ ήταν αυτός που άφησε όλα τα φράγματα να σπάσουν. Οι τράπεζες προτιμούν να κρατούν το χρήμα, οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν λόγω της αστάθειας που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πολίτες προτιμούν να καταναλώνουν παρά να φυλάνε τα χρήματά τους στις τράπεζες με μηδενικό τόκο. Και η πολιτική των μηδενικών τόκων οδηγεί τα κεφάλαια στην κατοχή των κερδοσκόπων. Το ευρώ έχει χάσει αξία έναντι του δολαρίου κι αυτό καθιστά φθηνότερες τις εξαγωγές στην ευρωζώνη, ευννοώντας ξεκάθαρα την γερμανική οικονομία. Ωστόσο, καθώς η γερμανική οικονομία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το Βερολίνο θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια πιθανή παγκόσμια ύφεση.

Το φτηνό χρήμα, βεβαίως, κρατά στο παιχνίδι τις χώρες του νότου, όπως η Ιταλία. Δηλαδή ο Ντράγκι προσέφερε ένα δώρο στην πατρίδα του. Επίσης στην περίπτωση της Ελλάδας, παρά τις αμέτρητες ώρες συνομιλιών και την συμφωνία που επετεύχθη τελικά, τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε εντός του 2015 ώστε η χώρα να σταθεί τα πόδια της.