Mαρία Συρεγγέλα: Όχι στο φόβο, τη σιωπή και την ανοχή - Υπάρχει διέξοδος

Mαρία Συρεγγέλα: Όχι στο φόβο, τη σιωπή και την ανοχή - Υπάρχει διέξοδος

Την ανάγκη να σπάσει η σιωπή και να ειπωθεί ένα μεγάλο όχι στον φόβο αλλά και την ανοχή επισημαίνει η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Οικογένειας Μαρία Συρεγγέλα σημειώνοντας πως η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου ανοίγει τον δρόμο. Επίσης, τονίζει πως υπάρχει διέξοδος και η πολιτεία έχει λάβει και λαμβάνει μέτρα προαναγγέλλοντας και στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση.

«Αυτό που θέλουμε σαν Πολιτεία και σαν κοινωνία είναι να σπάσει η αλυσίδα του φόβου, της ανοχής και της σιωπής και να βρουν το θάρρος και άλλες γυναίκες-θύματα βίας να μιλήσουν» αναφέρει και προσθέτει πως «κατά τη διάρκεια του lockdown – που ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας-  η τηλεοπτική καμπάνια της  κυβέρνησης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 με κεντρικό μήνυμα, «Μένουμε στο σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», βοήθησε να ανοίξουν στόματα».

Τονίζοντας ότι «η σεξουαλική βία ως μορφή έμφυλης βίας αποτελεί ποινικό αδίκημα που  πρέπει και  να καταγγέλλεται και να τιμωρείται» υπογραμμίζει πως «Τα θύματα  μπορούν και οφείλουν  να προσφεύγουν στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη και να καταγγέλλουν τέτοιες πράξεις,  για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους δράστες» ενώ υπάρχει το Δίκτυο δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ  και η 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

Κάνοντας λόγο για την ανάγκη μια ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος σημειώνει ότι «τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε ως κυβέρνηση στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Τέλος θέτει θέμα αλλαγής της κουλτουράς ανοχής και σιωπής αν και όπως αναφέρει η διαδικασία αυτή «απαιτεί χρόνο και προσπάθεια ξεκινώντας από την κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό όπως  αποκαλύπτει ήδη  έχει ξεκινήσει σε σχολεία πιλοτικά το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

-Με αφορμή και την ενδοοικογενειακή βία έχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι πάνω απ' όλα πρέπει να σπάσει η σιωπή. Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα με αφορμή τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου; 

Το θάρρος και η δύναμη που επέδειξε η χρυσή Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου να αποκαλύψει δημόσια την τραγική εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης που βίωσε έδωσε ένα βήμα να μιλήσουν σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν ή βίωσαν οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση. Ήδη, μετά από τη συγκλονιστική ομιλία της Σοφίας,  γυναίκες που έχουν δημόσιο βήμα, μίλησαν για την δική τους οδυνηρή εμπειρία.

Αυτό που θέλουμε σαν Πολιτεία και σαν κοινωνία είναι να σπάσει η αλυσίδα του φόβου, της ανοχής και της σιωπής και να βρουν το θάρρος και άλλες γυναίκες-θύματα βίας να μιλήσουν. Η  συμπαράσταση που εκφράστηκε στη Σοφία  δείχνει τον τρόπο που υποστηρίζουμε ως Πολιτεία όλες τις  γυναίκες,  όπως κάνουν καιρό τώρα οι  δομές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.  

- Τι είναι αυτό που οδηγεί τα θύματα στη σιωπή;

Δυστυχώς υπάρχει ακόμα φόβος, ενοχή και ανοχή στη βία και αυτά πρέπει να «σπάσουν». Ωστόσο αξίζει να πούμε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown – που ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας-  η τηλεοπτική καμπάνια της  κυβέρνησης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 με κεντρικό μήνυμα, «Μένουμε στο σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές», βοήθησε να ανοίξουν στόματα.  Έτσι κατά την περίοδο του περιορισμού οι κλήσεις προς τη γραμμή 15900 αυξήθηκαν σημαντικά.   Μέσα από την καμπάνια, τόσο τα θύματα όσο και τα τρίτα πρόσωπα ενημερώθηκαν για τη γραμμή 15900 και έτσι είχαμε περισσότερες καταγγελίες. 

-  Πώς η πολιτεία μπορεί να βοηθήσει και ποια εργαλεία υπάρχουν σήμερα για την έμφυλη αλλά και την ενδοοικογενειακή βία γενικότερα;

Καταρχάς είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η σεξουαλική βία ως μορφή έμφυλης βίας αποτελεί ποινικό αδίκημα που  πρέπει και  να καταγγέλλεται και να τιμωρείται. Τα θύματα  μπορούν και οφείλουν  να προσφεύγουν στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη και να καταγγέλλουν τέτοιες πράξεις,  για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους δράστες.

Σε ό,τι αφορά το Δίκτυο δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, - τα 42 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900- είναι ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα  δίκτυα υποστήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην Ευρώπη με άρτια, αδιάκοπη και αποτελεσματική λειτουργία  και κατά τη διάρκεια των lockdown. Μαζί με το Δίκτυο Δομών εκπονήθηκαν και μια σειρά συνεργειών όπως:

  • Με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία για τη διενέργεια απαραίτητων εξετάσεων για την εισαγωγή γυναικών θυμάτων βίας στους Ξενώνες Φιλοξενίας του Δικτύου.
  • Με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για δωρεάν καταλύματα  έκτακτης ανάγκης.
  • Με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τα περιστατικά που εμπλέκονταν παιδιά.
  • Με τον ΟΑΕΔ ο οποίος προχώρησε στην τροποποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας προκειμένου να στηρίξει τις άνεργες γυναίκες- θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί η αθλητική μεταρρύθμιση, με την θέσπιση των ορίων στις διοικητικές θέσεις που αποτρέπουν τις συμπεριφορές εξουσίας και το Μητρώο Προπονητών, για τα κριτήρια εκείνα που οφείλουν να έχουν τα  πρόσωπα που εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας. Έτσι  δημιουργούνται οι  προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπιστούν  αποτελεσματικά ειδεχθείς συμπεριφορές.

- Απαιτείται αυστηροποίηση των ποινών ή χρειάζεται άλλη προσέγγιση;

Χρειάζεται μία ολιστική προσέγγιση του προβλήματος. Οφείλουμε να δούμε αυτό το μέγα θέμα της κουλτούρας της βίας ως όλον. Γι’ αυτό μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε ως κυβέρνηση στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

- Πώς μπορεί μια γυναίκα να βρει το θάρρος, γιατί τελικά χρειάζεται και αυτό, να σπάσει τη σιωπή;

Μία γυναίκα που έχει υποστεί ή υφίσταται  κακοποίηση κάθε μορφής είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό να γνωρίζει τα δικαιώματά της, να γνωρίζει ότι είναι νομικά κατοχυρωμένη και  ότι υπάρχουν λύσεις, ότι υπάρχει διέξοδος και τρόπος να ξεφύγει από τον κύκλο της βίας.  Καταρχάς στις περιπτώσεις άμεσης και έκτακτης ανάγκης, πρέπει να καλέσει αμέσως  στην Αστυνομία.

Το Δίκτυο Δομών  της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που αναφέρθηκε και παραπάνω, με την  24ωρη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και τους εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς, είναι έτοιμη να δεχθεί ανώνυμα καταγγελίες των γυναικών-θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και να προσφέρει στοχευμένη συμβουλευτική και υποστήριξη όπως επίσης και τα κατά τόπους Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ ενώ  οι γυναίκες που πρέπει να φύγουν άμεσα από το βίαιο περιβάλλον μπορούν να φιλοξενηθούν μαζί με τα παιδιά τους σ’ έναν από τους 20 ξενώνες για ένα χρονικό διάστημα ικανό για να ορθοποδήσουν.

- Πώς αλλάζει μια κουλτούρα ανοχής, αδιαφορίας και φόβου, όπως αυτή που ενυπάρχει στην ελληνική κοινωνία και η οποία δίνει περιθώρια στους επίδοξους δράστες;

Μία τέτοια  κουλτούρα  για να αλλάξει πρέπει να «χτυπηθεί» στη ρίζα:  με την  εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων που θέλουν τις γυναίκες αδύναμες και τους άνδρες δυνατούς. Μια διαδικασία ωστόσο που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Θα τα καταφέρουμε, όμως, μέσα από την ενημέρωση/ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα αυτά, αλλά και από την κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών, στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο. Τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσα, να τυγχάνουν ίσων ευκαιριών και να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν προσωπικά και να χτίσουν τη ζωή που τα ίδια επιθυμούν, μακριά από φαινόμενα βίας και διακρίσεων.

- Πόσο απαραίτητη είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η ένταξή της στο σχολικό πρόγραμμα;

Όπως τονίστηκε και πριν, η  προσέγγιση σε τόσο σοβαρά θέματα οφείλει να ξεκινάει με την κατάλληλη εκπαίδευση των παιδιών, τόσο μέσα στην οικογένεια, όσο και στο σχολείο.  Γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει ήδη  στα  σχολεία πιλοτικά το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής.