Marathon Venture Capital Fund: «Αυτά είναι τα μυστικά που αναζητούμε στις startups»

Marathon Venture Capital Fund: «Αυτά είναι τα μυστικά που αναζητούμε στις startups»

«Το ταλέντο των ανθρώπων που ανακαλύπτουμε στην Ελλάδα ξεπερνά συνεχώς τις προσδοκίες μας». Αυτή την άκρως ελπιδοφόρα διαπίστωση κάνει σε συνέντευξή του στο Liberal o κ. Χρήστος Γαστεράτος, στέλεχος και αναλυτής αγορών του Marathon Venture Capital, αναφερόμενος στο εξαιρετικό έμψυχο υλικό, τους καλούς επαγγελματίες και επιστήμονες πληροφορικής και νέων τεχνολογιών που υπάρχουν στη χώρα μας.

H Εθνική Τράπεζα συμμετέχει σαν limited partner σε εταιρίες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Equifund, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μια από αυτές είναι το Marathon Venture Capital, ένα fund που ιδρύθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια στην Ελλάδα και ήδη έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στην επιτυχή “ιχνηλάτηση” του κόσμου των startups, έχοντας έως τώρα μερικές πολύ επιτυχημένες επενδύσεις.

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει το Marathnon Venture Capital μια startup ώστε να επενδύσει σε αυτήν; Ποια στοιχεία καθιστούν ελπιδοφόρα και ξεχωριστή μια ιδέα, μια πρόταση που εξελίσσεται σε startup και ζητά χρήματα από την επενδυτική κοινότητα; Ποιες ήταν οι καλύτερες και πιο επιτυχημένες επενδύσεις έως τώρα του fund; Αποτυχίες υπάρχουν; Και σε ποιο ποσοστό; Για όλα αυτά, ο κ. Γαστεράτος μιλά στο Liberal.

Συνέντευξη στον Απόστολο Σκουμπούρη

- Κύριε Γαστεράτο, σε πόσες startups έχει επενδύσει έως τώρα το Marathon Venture Capital; 

Tο Marathon Venture Capital ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν τρία χρόνια με ένα fund ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ. Η στρατηγική μας είναι να είμαστε ο πρώτος επενδυτής στις εταιρείες που υποστηρίζουμε. Μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει δέκα επενδύσεις, ενώ περισσότερες από τις μισές εκ των εταιρειών μας έχουν ολοκληρώσει τον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

- Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σας κάνουν να διαβλέψετε ότι μια εταιρεία αξίζει προσοχής; 

Για εμάς μια καλή startup αποτελείται από μια πολύ ικανή ομάδα, που αναπτύσσει ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο δημιουργεί μεγάλη αξία για μια εκθετικά αυξανόμενη βάση χρηστών, ενώ η εταιρεία μπορεί να εντοπίζει και να διαθέτει το προϊόν της στους χρήστες άμεσα, χωρίς γεωγραφικούς, γλωσσικούς ή άλλους περιορισμούς.

Με άλλα λόγια, ομάδα, μέγεθος αγοράς, προϊόν, καθώς και τρόποι προσέγγισης και διατήρησης πελατών είναι τα στοιχεία που θεωρούμε πως κάνουν μια startup να ξεχωρίζει.

- Ποια ήταν η καλύτερη, η πιο επιτυχημένη σας επένδυση έως τώρα; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες σας; 

Κάθε εταιρεία του χαρτοφυλακίου μας είναι επιτυχημένη σε διαφορετικούς τομείς. Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες απόδοσης που θέτει η αγορά, θα ξεχωρίσουμε την Netdata που έχει συγκεντρώσει 31 εκατομμύρια ευρώ, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της, από κάποιους από τους πιο αξιόλογους διεθνείς επενδυτές. Επίσης, την Hack The Box, που έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη κοινότητα Hackers παγκοσμίως. Την Learnworlds, που έχει καταφέρει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης εταιρείας στον χώρο της και την Lenses, που χαίρει της εμπιστοσύνης μερικών εκ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας για τα προϊόντα της. 

- Αποτυχίες υπάρχουν; Σε τι ποσοστό; 

Είναι τυπικό για ένα venture capital να περιμένει πως 9 στις 10 εταιρείες του θα αποτύχουν εν τέλει, ενώ η μια που θα επιτύχει θα είναι ικανή να επιστρέψει ολόκληρο το fund και να αποδώσει κέρδη. Είμαστε ευτυχείς που δεν έχουμε εταιρείες που έχουν διακόψει την λειτουργία τους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας, βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης των πωλήσεων τους. Παρόλα αυτά, λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται γρήγορα και κάποιες αποτυχίες είναι αναμενόμενες. 

- Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος παραμονής – ως στρατηγικός επενδυτής – σε μια εταιρεία και ποιος είναι ο μεγαλύτερος; 

Επενδύουμε σε μια εταιρεία με ορίζοντα εξόδου από το μετοχικό της κεφάλαιο, που φτάνει τα 8 με 10 χρόνια. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην εταιρεία να αναπτύξει όλο το φάσμα του προϊόντος της και να εξαντλήσει τις δυνατότητες επέκτασης της. Γρήγορα και μικρά exits δεν είναι ασυνήθιστα στον χώρο μας, αλλά κατά κανόνα χρειάζεται χρόνος για να φτάσει μια εταιρεία στο επιθυμητό  αποτέλεσμα.

- Η Ελλάδα έχει όντως δυνατό έμψυχο υλικό και καλούς επαγγελματίες και επιστήμονες πληροφορικής και νέων τεχνολογιών συγκριτικά με τις χώρες του εξωτερικού; 

Το ταλέντο των ανθρώπων που ανακαλύπτουμε στην Ελλάδα ξεπερνά συνεχώς τις προσδοκίες μας. Έχουμε την τιμή να δουλεύουμε με κάποιους εκ των πιο καταρτισμένων ανθρώπων στο χώρο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Την δική μας εμπειρία επιβεβαιώνουν και άλλοι διεθνείς επενδυτές, που παρουσιάζουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ελληνικές startups, αλλά και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, που επιλέγουν να εντάξουν το “ελληνικό ταλέντο” στο δυναμικό του.

- Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη τείνει να γίνει hub καινοτομίας και «χωριό» νέων τεχνολογιών, καθώς διεθνείς κολοσσοί όπως Pfizer, Cisco και Deloitte ιδρύουν κέντρα ερευνών, ενώ ακολουθούν ελληνικές εταιρείες, όπως η Profile Software; 

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επιλέξει να ανοίξουν υποκατάστημα στην Ελλάδα για τις ανάγκες ανάπτυξης και διάθεσης των προϊόντων τους. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτές τις εταιρείες εκτίθενται σε διεθνή περιβάλλοντα εργασίας, χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία και μεθόδους. Πιστεύουμε πως αυτή η τεχνογνωσία με την σειρά της διαχέεται στην εγχώρια βιομηχανία των startups επιταχύνοντας σημαντικά την περαιτέρω ανάπτυξη της.