7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Μανιτάκης: Δεν υπάρχει απεριόριστο δικαίωμα, αρκεί η πολιτεία να δικαιολογήσει τον περιορισμό

Μανιτάκης: Δεν υπάρχει απεριόριστο δικαίωμα, αρκεί η πολιτεία να δικαιολογήσει τον περιορισμό

«Έχουμε έναν τρομακτικό κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Δεν είναι δυνατόν να αρνούμαστε κάτι απολύτως αναγκαίο και να μην υφίσταται καμιά συνέπεια κάποιος, καμία κύρωση. Προς το παρόν δεν απολύεσαι, χάνεις όμως ορισμένα δικαιώματα», τόνισε σε σχέση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Αντώνης Μανιτάκης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής επισήμανε ότι υπάρχει μια σειρά αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αφορμή μια υπόθεση από την Τσεχία, που έχει νομοθετήσει ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι συνταγματικά θεμιτή για ορισμένες κατηγορίες, διότι ήταν αναγκαίο για να προφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία, ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

«Έχουμε τουλάχιστον 3-4 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με αφορμή προσωρινά μέτρα αναστολής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπου είπε ότι για ορισμένες κατηγορίες όταν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, σε εσωτερικούς χώρους, δεν μπορεί να είναι φορείς μεταδοτικότητας. Τότε η πολιτεία νομιμοποιείται να λάβει μέτρα, τα οποία κρίνει ύστερα από εισηγήσεις των ειδικών αφού σταθμίσει την βαρύτητα των μέτρων, αφού δει πόσο επιβλαβή είναι, τι επιφέρουν στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών και αφού σταθμίσει πόσο αναγκαίο είναι για να προστατευτεί η διάδοση του ιού. Το αν υπάρχει διάδοση είναι θέμα ιατρικής φύσης. Σε μια οργανωμένη πολιτεία, δεν μπορεί η Πολιτεία να βασίζεται στην γνώμη του καθενός, υπάρχουν οι επιστημονικές γνώμες που διαδίδονται, αλλά υπάρχει μια υπάρχει μια επιτροπή η οποία είναι σεβαστή από όλους και εισηγείται τις αποφάσεις», σημείωσε ο καθηγητής, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ΕΡΤ.

Υπάρχουν τα ατομικά δικαιώματα της προσωπικής ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης του σώματος, το δικαίωμα της σωματικής και της ψυχικής ακεραιότητας του ατόμου, θεμελιώδη δικαιώματα. Από διεθνείς συμβάσεις διασφαλίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά επέμβαση σε έναν άνθρωπο χωρίς την συναίνεσή του, δήλωσε και πρόσθεσε:

«Αυτό ισχύει στις ατομικές περιπτώσεις, όπου κάθε άνθρωπος παίρνει αυτός την ευθύνη και υπογράφει και ένα πρωτόκολλο, ένα έγγραφο, ότι συναινεί και στην πιο μικρή χειρουργική επέμβαση, που έχει επιπτώσεις μόνο στον εαυτό του».

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι συγκεκριμένα στην περίπτωση των υγειονομικών, οι ίδιοι έχουν αυστηρά πρωτόκολλα για την άσκηση των καθηκόντων τους, παίρνουν οι ίδιοι μέτρα προστασίας που επιβάλει η ιατρική δεοντολογία, που καθορίζονται είτε από έγγραφα και αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων ή από την Πολιτεία. Όταν προσλαμβάνεται ένας υγειονομικός οφείλει να τηρεί αυτά και να μην μεταδίδει κάποια μόλυνση, το ίδιο ισχύει και εδώ.

«Το 80% συμμορφώθηκαν, υπάρχει ελπίδα ότι θα συμμορφωθούν κι άλλοι. Σταθμίζοντας τον κίνδυνο της διάδοσης, μπορεί η πολιτεία να μην πειθαναγκάσει ορισμένους να εμβολιαστούν; Μπορεί να επικαλεστούν θέματα υγείας, είναι σεβαστά. Αλλά, θέματα ιδεολογικά είναι θεμιτό να τα επικαλούνται όταν υπάρχει τέτοια διακινδύνευση της υγείας όλων; Τα δικαιώματά μας μπορούν να περιοριστούν, κανένα δικαίωμα δεν είναι απεριόριστο, η πολιτεία μπορεί να τα περιορίσει, να τα ορίσει, αρκεί ο περιορισμός να είναι δικαιολογημένος».