7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Bloomberg: Μανία για ελληνικά ομόλογα στην Ευρώπη για όποιους μπορούν να τα... βρουν

Μανία για ελληνικά ομόλογα στην Ευρώπη για όποιους μπορούν να τα... βρουν

Ιστορική ευκαιρία αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι περιζήτητα στις αγορές, εφόσον φυσικά «μπορεί κανείς να τα βρει», όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στην ελκυστικότητα που έχουν οι ελληνικοί τίτλοι για τους ξένους επενδυτές. Σε μια αγορά όπου οι επενδυτές διψούν για αποδόσεις και γνωρίζουν ότι επιτόκιο κοντά στο 1% και μάλιστα με την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορούν να βρουν αλλού στην Ευρώπη, οι ελληνικές εκδόσεις προκαλούν σταθερά υψηλό ενδιαφέρον.

Προ μηνός, η τρίτη κατά σειρά έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές με ομόλογο πενταετούς διάρκειας είχε καταφέρει να προσελκύσει προσφορές 20 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να κλείνει στο μόλις 0,18%. Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια περίοδο, που στην Ευρώπη επίκειται «ορυμαγδός» εκδόσεων από χώρες που θέλουν έτσι να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους στη μετά - Covid εποχή, χωρίς να αποκλείεται ανάμεσα σε αυτές να είναι ξανά και μάλιστα σύντομα και η Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για πρώτη φορά μετά το 2008 το spread των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έπεσε κάτω από 100 μονάδες βάσης. «Παρατηρείται μια σπάνια... ανωμαλία από το 2009: Τα λεγόμενα «ομόλογα - σκουπίδια» που εκδίδει η Ελλάδα, βάσει των πιστοληπτικών αξιολογήσεων, να πληρώνουν τώρα λιγότερο από τα ιταλικά 10ετή ομόλογα».

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ποσοστό 0,82%, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποδίδουν 5 μονάδες βάσης λιγότερο από τα αντίστοιχα των ιταλικών. Οι αναλυτές αναμένουν το spread των ελληνογερμανικών 10 ετών ομολόγων να μειωθεί στις 70 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που έχει να φανεί πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, πάνω από μια 10ετία.