«Μαμά, θέλω να γίνω ο Μπάφετ»

«Μαμά, θέλω να γίνω ο Μπάφετ»

Τον γύρο του κόσμου κάνει από χθες η είδηση με τον 12χρονο trader από τη Νότια Κορέα ο οποίος έχει δει τις επενδύσεις του σε μετοχές να του αποφέρουν κέρδη 43% τους τελευταίους 10 μήνες. Ο πιτσιρικάς έπεισε με την επιμονή του τη μητέρα του να του ανοίξει χρηματιστηριακό λογαριασμό τον περασμένο Απρίλιο, με περίπου 22.400 δολάρια. Ήταν τότε που άρχισαν τα χρηματιστήρια να ανακάμπτουν, με αποτέλεσμα ο 12χρονος να έχει… γλυκαθεί και να απαντάει σήμερα στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις» με το αμίμητο «ο νέος Γουόρεν Μπάφετ».

Δε θέλει να μοιάσει σε κάποιο διάσημο ποδοσφαιριστή, ούτε να φτάσει ένα από τα πολλά είδωλα του κινηματογράφου ή της μουσικής βιομηχανίας. Δε θέλει όμως και να πάει στο κολέγιο, αφού όπως δήλωσε η μητέρα του, δεν είναι σίγουρο ότι σε αυτό το νέο κόσμο που ζούμε ένα πτυχίο είναι το καλύτερο εφόδιο.

Ο μικρός άρχισε να μιλάει στους γονείς του για το χρηματιστήριο ορμώμενος από τα λόγια ενός ειδικού στην τηλεόραση που έλεγε ότι πρόκειται για την ευκαιρία της δεκαετίας. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια όσοι αγόρασαν τον Απρίλιο είδαν πραγματικά τα χρήματά τους να αυγατίζουν, ενώ ειδικότερα ο δείκτης Kospi στο χρηματιστήριο της Σεούλ ενισχύεται από τότε κατά 68%.

Είναι το παγκόσμιο φαινόμενο της εποχής. Μικροεπενδυτές όπως ο 12χρονος Κορεάτης παίζουν στο χρηματιστήριο το χαρτζιλίκι τους και τα χρήματα που εισπράττουν από την πώληση των παιχνιδιών τους. Τα αυτοκινητάκια μπαίνουν στην άκρη, το Playstation το ίδιο και οι πιτσιρικάδες προτιμούν το νέο κόσμο του εύκολου χρήματος. Πλέον εκτιμάται ότι οι συναλλαγές που κάνουν οι ερασιτέχνες επενδυτές είναι πολύ περισσότερες σε όγκο από τους θεσμικούς και επομένως δίνουν την τάση.

Οι ιστορίες των… αμούστακων επενδυτών αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό και όπως είναι φυσιολογικό δεν έχουν πάντα ευχάριστο τέλος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 20χρονου Άλεξ Κέρνς, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο αυτοκτόνησε γιατί νόμιζε ότι έχασε 730.000 δολάρια, πολλαπλάσιο ποσό από αυτό που είχε επενδύσει στην δημοφιλή πλατφόρμα Robinhood. Ο μικρός δεν ενημερώθηκε σωστά για το πως λειτουργούν τα παράγωγα και τώρα η οικογένειά του υποστηρίζει στην αγωγή που κατέθεσε κατά της Robinhood ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με την εταιρεία για να διευκρινίσει τι ακριβώς είχε συμβεί κι έτσι έδωσε τέλος στη ζωή του.

Στο μεταξύ, μεγαλώνει το κίνημα των ερασιτεχνών που ακολουθούν τυφλά κάποιο από τα νέα είδωλα της εποχής, όπως τον Ίλον Μασκ και αρέσκονται να επιλέγουν επενδύσεις βασιζόμενοι σε tweets που περιέχουν υπονοούμενα. Τέτοιο για παράδειγμα, ήταν το χθεσινό «who let the Doge out» του ιδρυτή της Tesla, το οποίο παραπέμπει φυσικά στο κρυπτονόμισμα Doge.

Το παράδειγμα του Doge αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό της εποχής μας. Η τιμή ενός κρυπτονομίσματος που ξεκίνησε ως αστείο αυξάνεται γιατί τύποι σαν τον Μασκ και τον Σνουπ Ντόγκι Ντογκ αποφάσισαν να κάνουν πλάκα με τις αγορές, ενδεχομένως απλά γιατί… μπορούν. Έτσι το επενδυτικό σύμπαν αλλάζει και το να γίνεις trader δεν έχει να κάνει με ακαδημαϊκές γνώσεις.

«Αντί να πάω σε κάποιο από τα μεγάλα πανεπιστήμια της Σεούλ, προτιμώ να γίνω μεγαλοεπενδυτής και ελπίζω να έχω την ευκαιρία να κάνω πολλές φιλανθρωπίες», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο μικρός Κορεάτης. Η μητέρα του μάλιστα συμφωνεί, υποστηρίζοντας ότι ένα πτυχίο ίσως δεν είναι το κατάλληλο εφόδιο για την εποχή που βιώνουμε και είναι καλύτερο να μάθει ο γιος της από μικρός τα μυστικά των αγορών…

«Έχεις υπολογιστή; Μπες και παίξε ένα παιχνίδι που θα σε συναρπάσει», λένε μεταξύ τους τα μέλη της πολυσυζητημένης κοινότητας WallStreetBets του Reddit. Το παιχνίδι δεν είναι το Red Dead Redemption ούτε κάποιος άλλος δημοφιλής τίτλος, αλλά το πραγματικό χρηματιστήριο.

Τι θα συμβεί αν οι αγορές γυρίσουν και παιδιά μικρά σε ηλικία νιώσουν την απόλυτη ήττα; Η υπόθεση του 20χρονου Κερνς μας δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από την αναστάτωση που προκάλεσαν οι WallStreetBets στα μεγάλα funds.