Μάλτα: Παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας λόγω δολοφονίας της Κ. Γκαλιζία

Μάλτα: Παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας λόγω δολοφονίας της Κ. Γκαλιζία

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Μάλτας Λόρενς Κουτάζαρ, που κατηγορείται από την κοινωνία των πολιτών και την οικογένεια για συγκάλυψη στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, υπέβαλε την παραίτησή του, ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Λόρενς Κουτάζαρ δηλώνει στην επιστολή παραίτησης ότι αποσύρεται «ώστε να γίνουν δυνατές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία».

Ο Κουτάζαρ, ο οποίος διορίσθηκε το 2016, ήταν μία από τις προσωπικότητες την παραίτηση των οποίων ζητούσαν τα κινήματα των πολιτών μετά την δολοφονία της δημοσιογράφου. Τον κατηγορούσαν για πλημμελή διενέργεια της αστυνομικής έρευνας, αλλά και για παραλείψεις στην φύλαξη της δημοσιογράφου όσο βρισκόταν εν ζωή.

Του προσήπταν επίσης ότι δεν ερεύνησε την πτώχευση της τράπεζας της Μάλτας Pilatus Bank το 2018, ο πρόεδρος της οποίας, ο Ιρανός Αλί Σαντρ Χασεμινετζάντ, συνελήφθη στις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος. Η δολοφονημένη δημοσιογράφος τον είχε καταγγείλει σε υποθέσεις διαφθοράς στην Μάλτα. Ο αστυνομικός διευθυντής Κουτάζαρ είχε θεαθεί να τρώει κουνέλι σε μαλτέζικο εστιατόριο, την ώρα που κάμερα τηλεόρασης κατέγραψε τον πρόεδρο της Pilatus Bank να βγαίνει από την πίσω πόρτα της τράπεζας με δύο βαλίτσες στα χέρια.

Αυτήν την στιγμή, τρεις άνδρες που θεωρούνται απλοί εκτελεστές της δολοφονίας δικάζονται στην Βαλέτα και ένας επιχειρηματίας, ο Γιόργκε Φένεκ, κατηγορείται για συνέργεια. Συνελήφθη την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από την Μάλτα με το γιοτ του.

Η σύλληψή του προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι και του Κιθ Σέμπρι, του διευθυντή του γραφείου του τέως πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ. Ο Σέμπρι ανακρίθηκε από την αστυνομία και αφέθηκε ελεύθερος παρά το γεγονός ότι ο Γιόργκε Σέμπρι έχει καταθέσει ότι είναι ο πραγματικός εντολέας της δολοφονίας.

Ερευνώντας στο πλαίσιο των Panama Papers, η δημοσιογράφος είχε αποκαλύψει ότι μία εταιρεία του Ντουμπάι, η 17 Black, είχε καταβάλει 2 εκατομμύρια ευρώ στους κκ. Σέμπρι και Μίτσι για άγνωστες υπηρεσίες.

«Μας κορόιδευαν όταν την επομένη της δολοφονίας της μητέρας μου ζητήσαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αστυνομίας και του γενικού εισαγγελέα, και την έναρξη έρευνας για τον Κιθ Σέμπρι. Παρακολουθήστε τώρα την πτώση τους», έγραψε στο Twitter ο Πολ Καρουάνα Γκαλιζία, ο ένας από τους τρεις γιους της δημοσιογράφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ