Μάλτα: Ο προσωπάρχης του πρώην πρωθυπουργού συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος

Μάλτα: Ο προσωπάρχης του πρώην πρωθυπουργού συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος

Η αστυνομία της Μάλτας συνέλαβε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τον Κιθ Σέμπρι, ο οποίος είχε διατελέσει προσωπάρχης του πρώην πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, στο πλαίσιο μιας έρευνας για ξέπλυμα χρημάτων από προμήθειες που είχαν δοθεί για την πώληση μαλτέζικων διαβατηρίων.

Ο Σέμπρι συνελήφθη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρες αφότου ένα δικαστήριο εξέδωσε εντολή για το πάγωμα όλων των περιουσιακών του στοιχείων και εκείνων της συζύγου, των παιδιών, των λογιστών του και των επιχειρηματικών συνεργατών του, επιβεβαίωσαν αστυνομικές πηγές.

Ο Σέμπρι, που αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο, παραιτήθηκε τον Νοέμβριο, λίγο προτού ο Μουσκάτ ανακοινώσει τη δική του παραίτηση.

Η παραίτηση του Μουσκάτ ακολούθησε τη σύλληψη και κλήτευση του Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος θεωρείται από την αστυνομία ο εγκέφαλος της δολοφονίας το 2017 της δημοσιογράφου κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Ο Φένεκ αρνήθηκε ότι είχε εμπλοκή στη δολοφονία.

Ο Σέμπρι ήταν στενός φίλος του Φένεκ και ήταν παρών σε συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων ο Μουσκάτ είχε σύντομη ενημέρωση από την αστυνομία σχετικά με τις έρευνες για τη δολοφονία.

Οι κατηγορίες για δωροληψία έως και 100.000 ευρώ από τις πωλήσεις διαβατηρίων και το ξέπλυμα χρήματος διατυπώθηκαν πριν από τρία χρόνια από τον τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Σάιμον Μπουσούτι. Μια μεγάλη έρευνα για τις κατηγορίες αυτές ολοκληρώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αλλά το αποτέλεσμά της δεν έχει γίνει γνωστό.

Η Μάλτα άρχισε να πωλεί διαβατήρια σε πλούσιους αλλοδαπούς το 2014, κυρίως σε πλούσιους Ρώσους, Κινέζους, καθώς και πολίτες χωρών του Κόλπου.

Σε δικαστικό αίτημα μέσω των δικηγόρων του λίγο μετά τη σύλληψή του, ο Σέμπρι διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης της έρευνας.